zadania komornika w egzekucji alimentów

• Autor wątku Autor wątku Lakszmii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lakszmii

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Ojciec dziecka ma zasądzone alimenty. Ponieważ nie płacił żadnych kwot sprawa została skierowana do komornika. Komornik "ściągał" od dłużnika połowę kwoty zasądzonych alimentów. Od 2 lat niestety nie otrzymuję już żadnych pieniędzy. Po kilku rozmowach telefonicznych z biurem komorniczym dowiedziałam się, że nie ma możliwości ściągania dalszych pieniędzy od dłużnika. Dzwonię średnio co pół roku. Pani w biurze komorniczym na moje pytanie o konkretne działania komornika w mojej sprawie nie potrafiła nic powiedzieć. Próbowałam się dowiedzieć, czy komornik wykonuje jakieś czynności w celu ustalenia zmian w możliwościach ściągania długu. Odnoszę wrażenie, że nikt nie kontroluje sprawy i nie robi nic aby ustalić możliwości ściągnięcia zaległości od dłużnika. Może ktoś mnie oświeci co należy do obowiązków komornika. Czy muszę sama przypominać się w biurze komornika, aby ktoś zrewidował na nowo obecna sytuację dłużnika???
Ponieważ nie należą mi się pieniądze z funduszu alimentacyjnego (zarabiam za dużo o prawie 200 zl), jakie dalsze działania mogę podjąć, aby uzyskać spłatę zadłużenia? Dziękuję z góry za pomoc.

Przepis prawny:
art. 1086 kpc
§ 1. Komornik obowiązany jest z urzędu przeprowadzić dochodzenie w celu ustalenia zarobków i stanu majątkowego dłużnika oraz jego miejsca zamieszkania. Jeżeli środki te okażą się bezskuteczne, organy Policji przeprowadzą na wniosek komornika czynności w celu ustalenia miejsca zamieszkania i miejsca pracy dłużnika.
§ 2. Dochodzenie, o którym mowa w § 1, powinno być przeprowadzone okresowo w odstępach nie dłuższych niż 6 miesięcy.§ 3. Jeżeli w wyniku dochodzenia, o którym mowa w § 1, nie zostaną ustalone dochody dłużnika ani jego majątek, komornik składa wniosek do sądu o nakazanie dłużnikowi wyjawienia majątku.
§ 4. W razie powstania zaległości za okres dłuższy niż 12 miesięcy komornik z urzędu składa wniosek do Krajowego Rejestru Sądowego o wpis dłużnika do rejestru dłużników niewypłacalnych. Wniosek komornika nie podlega opłacie sądowej.
§ 5. Bezskuteczność egzekucji nie stanowi podstawy umorzenia postępowania. Przepisu art. 823 nie stosuje się.

Proszę zastanowić się nad możliwością złożenia skargi na bezczynność komornika (art. 767 kpc), ale również mieć na uwadze fakt, iż "z pustego to i Salomon nie naleje".

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam.

Powrót