Zadania matematyczne

• Autor wątku Autor wątku Atemis_Fowl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Atemis_Fowl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Czy np. chcąc opracować kurs matematyczny mogę*legalnie wykorzystywać zadania umieszczone w różnych zbiorach zadań?
A jeśli nie mogę to przykładowo gdy jest w zadaniu zmienna "x" i ja ją zamienie na zmienną "y" to już mogę*to wykorzystać?

To zagadnienie, kwalifikuje sie pod ustawe o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
art 1 ust 1 mówi, że :przedmiotem prawa autorskiego są utwory wyrazone słowem, symbolami matematycznymi.........,
art 2 , ust 1.opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka adaptacja, jest przedmiotem prawa utorskiego bez uszczerbku dla prawa do tego utworu.
ust.5. na ugzemplarzach opracowania należy wymienic twórce i tytuł utworu pierwotnego.

A zatem, wszystkie przykłady wymienione przez autora danego zbiotu, powienny byc w przypisie zaznaczone.Noatomiast, jeżlei bedzie Pan korzystał z samego wzoru, sposobu, czy koncepci matematycznej to pryzpis juz jest nie konieczny, bo to Pańska twórczość.

Dzięki. Czyli zgodnie z prawem mogę to czynić, nie zapominając o umieszczeniu notatki a temat źródła pochodzenia danych zadań...

W takim razie musiałbym zawrzeć porozumienie z autorem/autorami danego zbioru?

Czy mogę jakoś to załatwić bez kontaktu z autorem?
Bo przecież wiele jest zadań, które krąży po internecie, na otwartych forach, gdziekolwiek. I czy to co pisałem w pierwszym poście tj. mała zmiana treści zadania, też jest odbierane w taki sam sposób?

Edit:

wybaczcie post pod postem, ale chciałem przykuć uwagę userów

Powrót