Żądanie odwołania wizyty lekarskiej

• Autor wątku Autor wątku Kazimitz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kazimitz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Regularnie uczęszczam na sesję terapeutyczne, prywatnie, w godzinach porannych. Zaczynam pracę rano, biorę przerwę, wracam i kontynuuję pracę. Przerwa jest na zasadzie umowy ustnej z przełożonym. Mam dość elastyczny czas pracy, mogłabym zaczynać pracę w danym dniu, kiedy mam sesję dopiero po jej skończeniu. Okazało się, że w biurze ma odbyć się zebranie, obecność obowiązkowa, w godzinach kiedy mam sesję. Nie udało mi się jej przełożyć.
Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie, abym stawiła się na zebraniu, czyli opuściła/ odwołała sesję?
Dodam, że zebranie prawdopodobnie będzie nagrywane i nie będzie wymagało ode mnie specjalnych aktywności (prezentacji, wykonania zadań etc)

EMaria napisał:
Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie, abym stawiła się na zebraniu, czyli opuściła/ odwołała sesję?
Tak ma prawo , przede wszystkim może odmówić zgody na wyjście z pracy w godzinach jej wykonywania

Nawet jeżeli dotyczy to wizyty u lekarza?

Nawet , inaczej by było gdyby pracownik np. źle sie poczuł w trakcie pracy , wtedy dla własnego bezpieczeństwa pracodawca raczej by nie odmówił
Naprawdę nie można sie dogadać ?

A jak ma się do tego Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 15 maja 1996 r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy.
Znalazłam informację, że na tej podstawie pracownik ma prawo do opuszczenia pracy w celu odbycia wizyty lekarskiej, z obowiązkiem wcześniejszego poinformowania oczywiście.

Podałam wyżej nazwę rozporządzenia, gdybym je znała, to bym tutaj nie szukała porady. Chyba od tego jest to forum?

rozporządzenie mówi o sposobie usprawiedliwiania nieobecności na czas wezwań poprzez urzedy państwowe , sady WKU , pracowników straży , hdk itd.
nie daje prawa na opuszczenie stanowiska pracy o ile pracodawca nie wyrazi na to zgody

Przecież urlopu na żądanie też może pracodawca odmówić

Ale tylko w wyjątkowych wypadkach , na pewno spotkanie nie jest takim powodem
było tak gdybyś miała je prowadzić

Powiedz to mojemu przełożonemu xD

Napisz wniosek , zeby odmówić bedzie musiał uzasadnić , a ty wtedy możesz poskarżyć do PIP

Powrót