Żądanie sprawdzenia przed rozprawą danych osobowych sędziego przez policję

• Autor wątku Autor wątku mieszko_pierwszy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

mieszko_pierwszy

Witam
Czy mogę zażądać w czasie rozprawy ( lub kilka minut przed) weryfikacji przez policję danych osobowych sędziego? Skąd mam wiedzieć czy sędzia jest tym za kogo się podaje i czy ma stosowne uprawnienia, kwalifikacje do pełnienia tej funkcji? W jaki sposób mogę jako osoba oskarżona wnioskować o okazanie przez oskarżyciela dokumentów, uprawnień itd.?

Ostatnia edycja:
nie możesz, a nawet gdybyś mógł, to lepiej tego nie rób

Wicemistrz napisał:
Zakładasz sytuację że ktoś się podszywa w budynku sądu?
być może strona procesu chce aktorsko grać osobę niezrównoważoną psychicznie - a odgrywanie scen z wzywaniem policji ma uwiarygodnić wersję o niezrównoważeniu psychicznym

do tego jakaś ładna narracja o tym że ufoludki lądują u niego na podwórku...

a nuż ktoś uwierzy :)

WicePrezes napisał:
nie możesz, a nawet gdybyś mógł, to lepiej tego nie rób
Możesz podać podstawę prawną, która tego zabrania?
WicePrezes napisał:
być może strona procesu chce aktorsko grać osobę niezrównoważoną psychicznie
Tu chodzi o zwykłe wykroczenie więc i tak nie może mi wyższej kary dać niż jest to przewidziane w ustawie. Po prostu chce się trochę pobawić z sędzią, podrażnić go , wyśmiać wymiar sprawiedliwości, a na końcu całe nagranie umieszczę na YT, albo może zrobię jakiegoś live na żywo :) Kasa mi się wróci z wyświetleń. Im bardziej materiał będzie szokował tym większa popularność.

To samo zrobiłem jak byłem przesłuchiwany na komendzie. Policjantka totalnie nie ogarniała tematu. Całość szła na live, a po wyświetleniach widzę, że ludzie chcą wiecej tego typu materiałów :D

Ostatnia edycja:
widzę że ja i pan Janusz mamy podobne spojrzenie na sensowność działań planowanych przez założyciela wątku

a wyjaśnienia założyciela wątku potwierdzają że ciężko traktować go poważnie

Normalnie pytam jak człowiek, a dostaje odpowiedź typu – pyskówka. Mnie niby sędzia może przepytywać o zawód, weryfikować dane osobowe, a Ja jego ruszać nie mogę? Co ON święta krowa jakaś? Konstytucja wszystkim gwarantuje równe traktowanie, a nie stwarza jakieś podziały społeczne na gorszych i lepszych.

Takie podstawowe informacje jak imię, nazwisko, adres zamieszkania, wykształcenie, staż pracy, nadane uprawnienia i przez kogo to nie jest jakaś tajemnica. Co ja mam gadać z anonimem? On wymaga ode mnie danych to ja od niego też chcę.

Chciej. Zapytaj sadu o ww a dowiesz się, dlaczego nie masz do tego prawa.

mieszko_pierwszy napisał:
Witam
Czy mogę zażądać w czasie rozprawy ( lub kilka minut przed) weryfikacji przez policję danych osobowych sędziego?
Nie moja sprawa, ale jeżeli uważasz, że sędzia nie jest tym za kogo się podaje to masz prawny obowiązek skorzystać z pomocy policji. Policja ma obowiązek przyjechać na salę i zweryfikować personalia podejrzanego sędziego.

Musisz się jednak liczyć z konsekwencjami. Po takim numerze sędzia nałoży na ciebie max. w ustawie przewidzianą karę za popełnione wykroczenie o ,które jesteś sądzony.

Warto więc sobie to przekalkulować czy zdobycie popularności w sieci ( pewnie byłbyś w nagłówkach gazet) zwróci się w poniesionych kosztach. Oczywiście możesz to ciągnąć dalej. To znaczy odwołać się od wyroku by mieć materiał na kolejny film.

Pamiętaj tylko by nie obrażać sędziego.

gumi-miś napisał:
Nie moja sprawa, ale jeżeli uważasz, że sędzia nie jest tym za kogo się podaje to masz prawny obowiązek skorzystać z pomocy policji. Policja ma obowiązek przyjechać na salę i zweryfikować personalia podejrzanego sędziego.

Nie pisz bzdur żadna policja nie przyjedzie i nikogo nie będzie weryfikować. Szczególnie teraz po tym jak dwóch młodych policjantów wpadło na pomysł legitymowania pani sędzi w Poznaniu parę dni temu. Sędzia ma immunitet.

A tak formalnie, jest jakiś przepis zarabiający legitymowania sędziego na sali rozpraw? Czy faktycznie prośba policjanta i okazanie dowodu tożsamości narusza powagę sądu? Bo jeśli tak to czy wolno wyelegitymować urzednika w urzedzie, np wojewodę lub burmistrza?

Wicemistrz napisał:
Sędzia ma immunitet.
Jak się nie znasz to się nie wypowiadaj. Wystarczy dwie minuty na wikipedi ,by dowiedzieć, się iż immunitet daje sędziemu tylko prawo do bycia bezkarnym, nietykalnym. Jednak musi tą legitymacje okazać czyli ( czyli wylegitymować się), żeby policja wiedziała, że za łamanie prawa go ruszać nie może.

ps.
Swoją drogą. Gdyby sędzia kogoś zamordował to mając immunitet trafi do więzienia czy może zabijać do woli, aż mu immunitet odbiorą?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót