żądanie wymiany auta na nowe

• Autor wątku Autor wątku Anna Maciejko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna Maciejko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Jestem właścicielką nowego auta. Auto jest używane jako samochód firmowy prowadzonej przeze mnie działalności gospodarczej. Od około dwóch miesięcy auto większośc czasu stoi w serwisie a mechanicy bezskutecznie próbują usunąć usterkę. Mam zamiar zażądać wymiany auta na nowe i w związku z tym mam pytanie: do kogo zwrócić się z tym żądaniem? Do sprzedawcy czy centrali? Auto serwisowane jest u innego dealera niż było kupione albowiem w trakcie użytkowania go zmieniłam miejsca zamieszkania.

Wydaje się, że chce Pani skorzystać z prawa z tytułu rękojmi za wady. Należy jednak sprawdzić czy odpowiedzialność ta nie została ograniczona lub wyłączona przez umowę. Ponadto należy dokładnie zapoznać się z uprawnieniami wynikającymi z tytułu gwarancji, może znajdą się jakieś korzystne.
Z przedmiotowym żądaniem należy zwrócić się na piśmie do podmiotu, z którym była zawierana umowa sprzedaży tj. do sprzedawcy. Dobrze byłoby do tego żądania załączyć stosowne zaświadczenie z serwisu. A ponadto proszę zapoznać się z przepisami regulującymi uprawnienia wynikające z tytułu rękojmi: art. 556 – 576 Kodeksu cywilnego.

Powrót