żądanie zapłaty bez wcześniejszego poinformowania o takiej zapłacie

• Autor wątku Autor wątku marcin21421
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin21421

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
dzień dobry,
mam nietypową sytuację. Ponad rok temu zakupiłem materiały do wykończenia mieszkania, które miało być oddane w ciągu kilku miesięcy. Niestety termin oddania się przeciągnął o ponad rok. Nie miałem gdzie składować tych materiałów i deweloper zaproponował, że będę mógł przetrzymać je w jego magazynie. Mija rok, mieszkanie nadal nie oddane do użytkowania, a deweloper żąda ode mnie zapłaty za ten czas składowania materiałów. Czy ma prawo żądać ode mnie zapłaty jeśli wcześniej nie poinformował mnie o takich kosztach? Ale też nie mam na piśmie, że przetrzyma materiał nieodpłatnie,

z góry dziękuję za pomoc

Nieodpłatność przechowania musi wynikać z umowy lub okoliczności. Czyli nie musisz mieć wprawdzie tego na piśmie, ale jednak musisz jakoś udowodnić. Jeżeli nie jesteś w stanie, to należy mu się wynagrodzenie.

Dziękuję za odpowiedź. Oddanie mieszkania miało nastąpić rok temu, deweloper do tej pory jeszcze nie ukończył wszystkich prac. Zaproponował że może przetrzymać towar. Czy to jest na tyle mocna okoliczność?

Czy przyczyną przechowywania są opóźnienia dewelopera?

Tak, opóźnienia ze strony dewelopera. Dodam, że większość towaru została zakupiona w sklepie, którego właścicielem jest deweloper. Poza tym zaproponował przechowanie deski podłogowej zakupionej w innym sklepie

Ostatnia edycja:
marcin21421 napisał:
Dziękuję za odpowiedź. Oddanie mieszkania miało nastąpić rok temu, deweloper do tej pory jeszcze nie ukończył wszystkich prac. Zaproponował że może przetrzymać towar. Czy to jest na tyle mocna okoliczność?

Moim zdaniem tak, ale oczywiście nie da się przewidzieć jak tę sytuację oceni Sąd. Dobrze by było gdyby był jakiś ślad na te ustalenia - sms, mail, itp.

Ewentualnie można by jeszcze rozważać podejście do problemu od drugiej strony - tj. w perspektywie odpowiedzialności dewelopera za opóźnienie, jeśli było zawinione.

Powrót