Żądanie zapłaty za media dopiero na sam koniec czteroletniego najmu.

• Autor wątku Autor wątku Mirek0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mirek0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Najmowałem przez 4 lata mieszkanie. Przez pierwszy rok mieliśmy z właścicielem podpisaną u notariusza umowę najmu okazjonalnego. Po roku, w celu przedłużenia umowy, właściciel dał mi tylko jednostronnicowy papier ze zmianą kwoty czynszu i bez jakiejkolwiek informacji o terminie przedłużenia umowy. Teraz po czterech latach oddaję mieszaknie i dostaję nagle wiadomość od właściciela, że mam do zapłaty ponad 6800zł za 2025r za media (wodę, ogrzewanie i odpady komunalne). W umowie były 2 punkty dot. opłat:

- Najemca zobowiązuje się płacić Wynajmującemu czynsz płątny z góry w wkocie xxxx w terminie do 10 dnia miesiąca.

- Najemcę obiążają inne opłaty związane z eksploatacją przedmiotu najmu, w szczególności czynsz, koszty energii elektrycznej, wody, ogrzewania, według faktycznego zużycia zgodnie ze stanem liczników zainstalowanych w przedmiocie najmu oraz opłata za wywóz śmieci.

Rozumiem, że z tych punktów rzeczywiście powinienem ponosić opłatę za wodę, ogrzewanie i odpady komunalne. Za prąd dostawałem rachunki systematycznie co 2 miesiące do zapłaty i płaciłem je bezpośrednio do właściciela. Jednak o pozostałych mediach przez te cztery lata nie dostałem żadnej informacji od właściciela o jakiejkolwiek kwocie do zapłaty.

Czy jestem zobligowany do zapłaty tej dużej kwoty? Dodatkowo właściciel chce tylko za 2025 r co wydaje mi się podejrzane, bo jeżeli rzeczywiście powinienem to zapłacić, to dlaczego nie chce pozostasłych kilkunastu tysięcy za poprzednie lata?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Jeśli umowa przewiduje, że najemca ponosi koszty wody, ogrzewania i śmieci, to co do zasady powinien je pokrywać.
Wynajmujący jednak powinien robić to na bieżąco - chyba, że umowa stanowiła inaczej. Ponadto ja tu widzę, że naliczane były zaliczki w wysokości 6 133,02, a zużycie było większe i koszty wyniosły 6 838,65 i dopłata wynosi 705,63zł.
Czyżby zaliczki nie były wpłacane na te media?

Lewanna napisał:
Jeśli umowa przewiduje, że najemca ponosi koszty wody, ogrzewania i śmieci, to co do zasady powinien je pokrywać.
Wynajmujący jednak powinien robić to na bieżąco - chyba, że umowa stanowiła inaczej. Ponadto ja tu widzę, że naliczane były zaliczki w wysokości 6 133,02, a zużycie było większe i koszty wyniosły 6 838,65 i dopłata wynosi 705,63zł.
Czyżby zaliczki nie były wpłacane na te media?
W umowie nie jest sprecyzowane w jaki sposób powinienem pokrywać te koszty - czy na bieżąco, czy też w rozliczeniu rocznym.
To rozliczenie, które znajduje się w pierwszej wiadomości w załączniku zostało dostarczone bezpośrednio do właściciela, a następnie, po tym, jak poinformowałem, właściciela, że rezygnuję z mieszkania, dostałem wiadomość, że mam pokryć tę kwotę 6838,65 zł i, że "do poprzednich lat nie będziemy się już cofać".

Czy zaliczki nie były wpłacane na te media? Nie mam informacji w tym temacie. Na pewno ja nikomu niczego nie wpłacałem, ponieważ nie miałem nawet takiej informacji ze strony właściciela. Jedynie informował mnie o zapłatach za energię elektryczną.

A to nie jest tak, że do zapłaty jest podana różnica? Czyli kwota 705,63zł.?

Warto sprawdzić właściciela czy odprowadzał wszystkie wpłacone przez Ciebie zaliczki do administracji. Masz prawo domagać się pełnego rozliczenia za cały okres najmu, na podstawie odczytu liczników i rozliczeń ze strony administracji.

Lewanna napisał:
A to nie jest tak, że do zapłaty jest podana różnica? Czyli kwota 705,63zł.?

Warto sprawdzić właściciela czy odprowadzał wszystkie wpłacone przez Ciebie zaliczki do administracji. Masz prawo domagać się pełnego rozliczenia za cały okres najmu, na podstawie odczytu liczników i rozliczeń ze strony administracji.
Ja nie płaciłem żadnych zaliczek za wodę, ogrzewanie i odpady komunalne. Jak widać z rozliczenia, zaliczki zostały wpłacone, więc zapewne zrobił to właściciel mieszkania, ale nie informował mnie o tym, że takie istnieją, jak wysokie są te zaliczki ani abym pokrywał właścicielowi te kwoty "na bieżąco".

Czyli każdego miesiąca najemca płacił jedynie czynsz najmu i nie uiszczał żadnych opłat za media wskazane w wystawionym rachunku?
Jeśli tak, to ma obowiązek je uregulować za wymagany okres korzystania z lokalu.

Powrót