Żądanie zapłaty

• Autor wątku Autor wątku ssyla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

ssyla

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam wszystkich.
Niemalże rok temu miałam kolizję z nieswojej winy. Sprawca ubezpieczony w firmie X, ja naprawiałam samochód w autoryzowanym serwisie i chciałam aby uszkodzone części zamieniono na oryginalne. Serwis samochodowy wyraził zgodę i oświadczył, że naprawą zostanie obciążona firma ubezpieczeniowa X.
Dzisiaj otrzymałam telefon z owego serwisu i zażądano ode mnie dopłaty w wysokości 1300 zł, ponieważ firma ubezpieczeniowa X odmówiła zapłacenia całej kwoty widniejącej na fakturze, gdyż ich zdaniem niektóre części oryginalne można było zamienić na nieoryginalne. Poza tym ich (firmy ubezpieczeniowej) zdaniem jest to zbyt stare auto (6 lat) aby używać do niego części oryginalnych.
Ja odmówiłam zapłacenia ww kwoty z uwagi na to, że kolizja była nie z mojej winy a poza tym serwis wykonywał taką usługę nie po raz pierwszy w związku z powyższym wie jak należy postępować w takiej sytuacji z firmą ubezpieczeniową.
Czy mam rację? Czy serwis może żądać ode mnie dopłaty ww kwoty.
Czekam na waszą pomoc :help:
pozdrawiam

serwis ma prawo żadać zapłąty za wykonana usługe. To Ty jesteś właścicielką auta i Ty zleciłaś naprawę pojazdu.
Zapewne jedynie upowazniłaś warsztat do odbioriu odszkodowania.

Pozostaje zapłscić te 1300 zł. i dochodzić roszczeń od ubezpieczyciela, niestety pewnie na drodze sądowej. Sprawa wydaje się wygrana.

Powrót