Zadatek przy zakupach online

• Autor wątku Autor wątku OFPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OFPL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,

ostatnimi czasy jako sprzedawca internetowy napotkałem spory problem który mam nadzieję, pomożecie mi rozwiązać. Spora część towaru, który zostaje u nas zakupiony ściągana jest pod klienta z hurtowni, w których nie mam możliwości jego zwrotu lub jest on obarczony kosztami w wysokości 10% z całości wartości danej transakcji. Problem więc zaczyna się w momencie, gdy klient zrezygnuje z zakupu produktu (do czego ma święte prawo) a ja zostaję z towarem, który nie się nie sprzedaje lub którego zwrot po prostu mi się nie opłaca. W tej sytuacji pomyślałem o wprowadzeniu zadatku jako formy zaliczki, której nie muszę zwracać nawet w wypadku rezygnacji klienta z zakupu. Zadatek taki, o ile ma to znaczenie, nie wynosiłby więcej niż właśnie 10% z wartości zakupu. Czy przy zakupach internetowych istnieje możliwość wprowadzenia takiej płatności?

Pozdrawiam

Czy istnieje w takim razie możliwość zabezpieczenia się przed kaprysami klienta? Innego sposobu osobiście nie widzę, a nie da się ukryć, że abstrahując od kosztów operacyjnych jest to po prostu zwyczajnie frustrujące.

Powrót