Zadatek się należy ?

• Autor wątku Autor wątku Dacek12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dacek12

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam
Rodzice (oby dwoje żyje)przepisali moj dom na mmie córkę. Wszystko miało miejsce u notariusza w formie umowy darowizny. Dom dostał tata od babci(mamy) rodzeństwo taty o nic nie mogło ponoć dostać nic sie nie należało. Brat moj od babci dostał działkę 10 lat temu w tym samym czasie tata od mamy miał zapisany dom a brat dostał działkę od babci. W 2019r moj tata przepisał dom na mnie(córkę) umowa darowizny u notariusza. Na dom wzięliśmy kredyt na całkowity remont. Pani notariusz mówiła ze bratu nie należy sie nic nawet po śmierci rodziców wszystko jest moje i koniec. A brat twierdzi że jemu sie należy jak nie teraz to po śmierci jednego z rodziców zadatek ? Czy to prawda pani notariusz mówiła co innego( dom zapisany jest bez służebności na rodziców ze względu na kredyt)

Jesli juz cokolwiek moze sie nalezec to zachowek, ale to dopiero po smierci spadkodawcy.

Witam. Przepraszam zachowek ;) Spadkobiercą jest tata tak? To dl czego pani notariusz mi mówiła ze brat nic nie moze chcieć bo dwoje rodziców żyje i dobrowolnie mi zapisali dom ? A druga sprawa że na dom wzięłam kredyt hipoteczny na 25lat wiec współwłaścicielem jest bank więc z jakiej racji brat może zaś czegoś zadać?

To dl czego pani notariusz mi mówiła ze brat nic nie moze chcieć bo dwoje rodziców żyje i dobrowolnie mi zapisali dom ?
Ponieważ ewentualne roszczenie o zachowek powstaje po śmierci rodziców. O ile powstanie.
że na dom wzięłam kredyt hipoteczny na 25lat wiec współwłaścicielem jest bank
Nie jest. Sprawdź wpisy w dziale II KW - własność. Przeczytaj, kto tam figuruje jako właściciel?

A skad mam wiedzieć czy po śmierci roszczenie o zachowek powstaje to bardzo mnie zastanawia? Bardzo mnie zdenerwowala ta informacja i kłótnie a rpk temu myślałem ze w przyszłości problemów nie będzie?

skad mam wiedzieć czy po śmierci roszczenie o zachowek powstaje
Na dzień dzisiejszy tego nikt nie wie i nie będzie wiedział. Odezwij się po otwarciu spadku.

A spisanie dodatkowo umowy dożywocia u notariusza ? Czy po spisaniu tej umowy nic nikomu by sie nie należało?

Powrót