Zadatek - sprzedaż nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku kanadol122
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kanadol122

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam, sprzedawałem nieruchomość i pobrałem od kupującego zadatek. W międzyczasie kupujący prosił mnie o aktualizację umowy przedwstępnej i dopisanie dopisanie do niej działek które będą kupowane razem z działką. Zaczęło się od tego że kupujący zwlekał miesiącami z finalizacją umowy, a jak już chciał to zrobić, to ja znowu nie miałem czasu tego ogarnąć i sprzedaż działki stała się dla mnie drugorzędnym celem. Wiec termin minął i kupujący nie dostał kredytu, nie zdażyłem zresztą załatwić wypisów/wyrysów do notariusza i chce mnie teraz podać do sadu o utrudnienia w podpisaniu umowy i uzyskać dwukrotność zadatku. Pytanie tylko czy ma do tego prawo ?

Moim zdaniem ma o ile nie uregulowaliście tej kwestii w umowie przedwstępnej w sposób odmienny niż wynika to z przepisów kodeksu cywilnego. Do zawarcia umowy przyrzeczonej w ustalonym w umowie przedwstępnej terminie nie doszło z twojej winy (tak wynika z opisu - kupujący jeszcze przed upływem terminu był gotów zawrzec umowe). W takiej sytuacji zastosowanie ma art. 394 kodeksu cywilnego: W braku odmiennego zastrzeżenia umownego albo zwyczaju zadatek dany przy zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić i otrzymany zadatek zachować, a jeżeli sama go dała, może żądać sumy dwukrotnie wyższej.

Chodzi generalnie o to że kupujący miał 92 dni na zawarcie umowy kupna nieruchomości. Zgłosił się do mnie 13 dni przed upływem terminu zawarcia umowy, informując, że otrzymał kredyt. Jednocześnie dzień później wskazał, iż do zawarcia umowy potrzebuje zestawu dokumentów z gminy, których uzyskanie w urzędzie gminy trwa ok. 14 dni. Zatem miałem de facto 6 dni roboczych na dostarczenie dokumentacji, które średnio załatwia się 14 dni (pod warunkiem sprawnego działania organów). Czy zatem odstępując od zawarcia umowy z zachowaniem zadatku nie będzie działania w złej wierze ?

Powrót