zadlużenie alimentacyjne co w takiej sytuacji?

• Autor wątku Autor wątku andrzej andy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzej andy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam serdecznie,

Mam pytanie a w zasadzie problem.Mam zasadzone alimenty w wysokosci 500zl miesiac od 2001 roku -Sprawa wyglada w ten sposob ze mama z dzieckiem teraz juz 17 letnim synem mieszka od 11 lat w Norwegi jednak wyjezdzajac za granice nie wycofala egzekucji od komornika w zwiazku z tym rosnie mi dlug co miesiac 500 zl u komornika.Mama dziecka fizycznie tych pieniedzy nie otrzymala ani z zusu ani z mopsu w czasie jak byla w polsce a dlug z kazdym miesiacem sie powieksza.Podjalem prace i komornik sie odezwal po pieniadze ktore u niego widnieja.Nie jestem oczywiscie splacic komornika gdyz jest to kwota 30000 zl a ja mam na utrzymaniu 6-osobowa rodzine.Niemam pojecia czy mama dziecka pobiera dodatki za granica z powodu samotnego wychowywania dziecka czy nie gdyz niemam z nia od 11 lat kontaktu.Co powinienem w takiej sytuacji zrobic?jestem zobowiazany do biezacych alimentow ale co z tym dlugiem u komornika jezeli mama dziecka powtorze tych pieniedzy z zadnego urzedu w polsce nie otrzymala?jak to zatrzymac?czy jast mozliwosc anulowania tego wirtualnego zadluzenia u komornika?dziekuje za pomoc pozdrawiam andrzej

Tylko przedawnienie (bez szans, jeśli egzekucja jest cały czas prowadzona a czynności podejmowane). Ale proszę dowiadywać się u komornika, co tam się w Pana sprawie dzieje. Tylko matka dziecka w jego imieniu mogłaby z Panem zawrzeć jakąś ugodę (po 18 r. życia - dziecko). Obecnie - tylko sąd może Panu obniżyć alimenty - z uwagi na ciężką sytuację materialną i dużą rodzinę, albo w ogóle "zwolnić" z nich (kiedy dziecko będzie pełnoletnie i będzie samo się utrzymywać, co bywa w krajach skandynawskich). Koszty komornika trzeba będzie spłacić. Jeśli nasza sytuacja zmienia się na gorsze, zawsze można wystąpić do sądu o obniżenie alimentów. Czemu Pan tego nie zrobił, kiedy rodzina się powiększyła ? Nie muszę dodawać, że swoje dzieci trzeba utrzymywać, i po to są alimenty. Cieszy fakt, że na Pana dziecko, na które Pan nie płacił przez lata, nie składaliśmy się my, podatnicy, ale np. podatnicy norwescy.

andrzej andy napisał:
jak to zatrzymac?czy jast mozliwosc anulowania tego wirtualnego zadluzenia u komornika?
Jest Pan dluznikiem tego zadluzenia realnie,a nie wirtualnie.Nie ma znaczenia,czy pobierala jakies inne dodatki(rodzinne itp.),bo do alimentacji zobowiazani sa rodzice a nie panstwo(norweskie,czy tez polskie).Pan jest zobowiazany do alimentow zarowno biezacych ,jak i zaleglych.

A tu sie Pan myli poniewaz jezeli mama dziecka pobierala takiez zasilki z tytulu samotnej matki w Norwegi nie ma prawa pobierac ich rownoczesnie w Polsce :)

Alimenty nie sa zasilkiem,ale obowiazkiem(zobowiazaniem wobec dziecka) rodzica.

Powrót