zadłużenie do zus byłego w-ce prezesa sp. z o.o

• Autor wątku Autor wątku edytkaka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edytkaka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
10 lat temu moja spółka zamknęła działalność. Złożyłam wniosek o upadłość jednak został odrżucony ze względu na brak środków do zaspokojenia należności.
Otóż ZUS do którego pozostały niezapłacone składki umożył postepowanie w stosunku do spółki. Od 5 lat jednak komornik chce sciągnąć ze mnie należności(nic nie posiadam )jako członka zarządu.Czy samo złożenie wniosku o upadłość powoduje że zwolniona jestem z płatności do ZUS, pomóżcie. To już przeszło 10 lat jak nie mogę normalnie funkcjonowć w biznesie.
Pozdrawiam

Przepis prawny:
Art. 299. § 1. Jeżeli egzekucja przeciwko spółce okaże się bezskuteczna, członkowie zarządu odpowiadają solidarnie za jej zobowiązania.
§ 2. Członek zarządu może się uwolnić od odpowiedzialności, o której mowa w § 1, jeżeli wykaże, że we właściwym czasie zgłoszono wniosek o ogłoszenie upadłości lub wszczęto postępowanie układowe, albo że niezgłoszenie wniosku o ogłoszenie upadłości oraz niewszczęcie postępowania układowego nastąpiło nie z jego winy, albo że pomimo niezgłoszenia wniosku o ogłoszenie upadłości oraz niewszczęcia postępowania układowego wierzyciel nie poniósł szkody.

Na jakiej podstawie komornik egzekwuje od Ciebie zaległe składki? Chyba był jakiś proces?

zapewne na podst. art. 31 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych w zw. z art. 116 § 1 pkt 2 ustawy Ordynacja Podatkowa

A nie odwrotnie? Zawsze mnie zastanawiało który jest w związku z którym :)

Przesłanki uwolnienia się od odpowiedzialności podobne, z wyjątkiem ostatniej (nawiasem mówiąc najkorzystniejszej chyba).

Ale skoro rzecz działa się 10 lat temu to pewnie było postępowanie administracyjne i decyzja od której należało się odwołać i wtedy argumentować. Teraz to już chyba trochę pozamiatane.

No do tego zmierzałem na początku... Teraz to można sobie tego tamtego... Może się przedawni. Kiedyś :)

Powrót