Zadłużenie prze ojca

• Autor wątku Autor wątku Torcida1948
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Torcida1948

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry , mam pytanie ojciec zadłużył mieszkanie bardzo dawno temu kilka lat temu zajęcie komornicze na mnie i rodzeństwo spłaciłam swoja część zadluzenia i mam pismo od tamtego komornika o umorzeniu i zakończenia postępowania,a teraz znowu następny komornik i blokada na koncie , bo zrobili dług solidarny i prawdopodobnie zemnie znowu ściągną większą sumę , czy można coś z tym zrobić proszę o informację,czy w ogóle jest szansa odzyskać pieniądze.

Jeżeli zobowiązanie jest solidarne to oznacza, że każdy ze zobowiązanych jest odpowiedzialny za zapłatę całości. Pani może dochodzić spłaty od współdłużników w zakresie w jakim spłaciła Pani ich zobowiązanie. Upraszczając przykładowo - jeżeli dług solidarny pięciu osób wynosi 100 złotych i całość spłaci jedna z tych osób to ma prawo domagać się zwrotu po 20 złotych od każdego z czterech pozostałych dłużników.

Byrhtnoth napisał:
Jeżeli zobowiązanie jest solidarne to oznacza, że każdy ze zobowiązanych jest odpowiedzialny za zapłatę całości. Pani może dochodzić spłaty od współdłużników w zakresie w jakim spłaciła Pani ich zobowiązanie. Upraszczając przykładowo - jeżeli dług solidarny pięciu osób wynosi 100 złotych i całość spłaci jedna z tych osób to ma prawo domagać się zwrotu po 20 złotych od każdego z czterech pozostałych dłużników.
Dziękuję,czyli to ,że już kiedyś spłaciłam swoją część 6.5 tysiąca z tego długu i mam pismo od tamtego komornika sądowego o umorzeniu to nic nie daje ,bo reszta to długu to solidarny i komornika teraz to nie obchodzi.

Nie tyle komornika to nie obchodzi, co wierzyciela.

Znam to, jesli inni sa niewyplacalni to beda nowe koszta sadowe chociaz nic nie dostaniesz spowrotem, Tak to dlug solidarny. ale kto jest wierzycielem? i czy mieszkanie jest wlasnosciowe? czy bylo wynajmowane?

Powrót