zadłużenie w banku

• Autor wątku Autor wątku Marzena1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marzena1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam mam taki kłopot.W 2005 r. Zaciagnelam kredyt w banku i go nie spłacają. Po jakimś czasie komornik pobierał dług z mojego wynagrodzenia i został on splacony. W czerwcu 2014r. pobrałem informację z Biura Informacji Kredytowej żeby sprawdzić czy mam jakieś zadłużenie. W piśmie tym są daty spłat tego kredytu i jest informacja ze do zapłaty pozostało 0 zł. Oraz ze ta relacja została zakończona w listopadzie 2011r. W zeszłym roku brałam kredyt hipoteczny i po dokładnym sprawdzeniu mojej osoby dostałam pozytywna opinie ponieważ nie mam żadnych zadłużenia. W czerwcu tego roku dostałam telefon od firmy komorniczej ze mam zadłużenie właśnie w tym banku i ze ten kredyt nie został splacony. Proszę o pomoc co mam dalej robić skoro komornik pobierał mi dług z wynagrodzenia i nawet mam to potwierdzone w informacji z BIK , a mimo to bank twierdzi ze dług nie był im splacony. Co dalej

Marzena1984 napisał:
W czerwcu tego roku dostałam telefon od firmy komorniczej
czy to był na pewno ktoś z kancelarii komorniczej czy z firmy windykacyjnej?
Marzena1984 napisał:
co mam dalej robić skoro komornik pobierał mi dług z wynagrodzenia
posiadasz pismo od komornika że cała kwota została przekazana wierzycielowi i komornik zakończył postępowanie egzekucyjne?
Marzena1984 napisał:
a mimo to bank twierdzi ze dług nie był im splacony
poproś bank o rozliczenie tego kredytu,

Nie ma czegoś takiego jak firma komornicza. Jest Kancelaria firma to zapewne była jakaś windykacyjna. Trzeba uważnie czytać te papierki co przysyłają bo potrafią je tak konstruować że ludzie myślą że na prawdę dostali pismo od komornika.

Najwyraźniej jakaś windykacja (raczej nie bank) usiłuje żądać od ciebie długu przedawnionego, a przede wszystkim nieistniejącego. To tak pokrótce, co do szczegółów to wskazanym jest obejrzeć dokumenty.

robinson21 napisał:
czy to był na pewno ktoś z kancelarii komorniczej czy z firmy windykacyjnej?
posiadasz pismo od komornika że cała kwota została przekazana wierzycielowi i komornik zakończył postępowanie egzekucyjne?

poproś bank o rozliczenie tego kredytu,
Jest to firma Ultimo,a żadnego pisma od komornika nie dostałam, tylko po prostu przy którejś z wypłat wynagrodzenia juz otrzymywałam pełne wynagrodzenie bo komornik juz zabrał kwotę jaka była należna

marian.pazdzioch napisał:
Najwyraźniej jakaś windykacja (raczej nie bank) usiłuje żądać od ciebie długu przedawnionego, a przede wszystkim nieistniejącego. To tak pokrótce, co do szczegółów to wskazanym jest obejrzeć dokumenty.

Tak to jest windykacja z firmy Ultimo. Nie mam żadnego potwierdzenia od komornika że zostało wszystko splacone, mam tylko ten wyciąg z Biura Informacji Kredytowej w której widać ze został dług splacony w 2011r a teraz dostałam pismo od Ultimo ze w styczniu tego roku bank do nich wystąpił aby ściągnęli ode mnie ten dług.

Marzena1984 napisał:
Jest to firma Ultimo,a żadnego pisma od komornika nie dostałam, tylko po prostu przy którejś z wypłat wynagrodzenia juz otrzymywałam pełne wynagrodzenie bo komornik juz zabrał kwotę jaka była należna

teraz wiemy co robić:
1. udać się do księgowej lub osoby odpowiadającej za liczenie pensji i poprosić o wydanie kserokopii postanowienia komornika o zakończeniu egzekucji komorniczej, w przypadku gdy odmówi poprosić aby podała sygn akt komorniczych oraz imię i nazwisko komornika w przypadku gdy komornik będzie z twojego miasta udać się do kancelarii komorniczej i poprosić o wydanie odpisu postanowienia o zakończeniu egzekucji, jeżeli komornik będzie z innego miasta wysłać listem poleconym (zpo) aby przesłał ci odpis tego postanowienia ze stwierdzeniem jego prawomocności.

robinson21 napisał:
teraz wiemy co robić:
1. udać się do księgowej lub osoby odpowiadającej za liczenie pensji i poprosić o wydanie kserokopii postanowienia komornika o zakończeniu egzekucji komorniczej, w przypadku gdy odmówi poprosić aby podała sygn akt komorniczych oraz imię i nazwisko komornika w przypadku gdy komornik będzie z twojego miasta udać się do kancelarii komorniczej i poprosić o wydanie odpisu postanowienia o zakończeniu egzekucji, jeżeli komornik będzie z innego miasta wysłać listem poleconym (zpo) aby przesłał ci odpis tego postanowienia ze stwierdzeniem jego prawomocności.
Dziękuję bardzo za pomoc, teraz wiem od czego zacząć i będę działać dalej.

Powrót