zadłuzenie w firmie raport 2

• Autor wątku Autor wątku ding00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

ding00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam was mam poważny problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić ,ale zacznę od początku.
Tak więc kilka dni temu otrzymałem pismo od komornika a w zasadzie trzy informacje 1 o zajęciu wierzytelności z renty w zus
2 o zajęciu wierzytelności z rachunku bankowego
3 zawiadomienie o wszczęciu egzekucji i wezwanie do dobrowolnego wykonania.
należność jest dochodzona na rzecz firmy Raport 2 niestatdaryzowany sekurytyzacyjny fundusz inwestycyjny zamknięty jak się dowiedziałem jest to firma skupująca długi, na żadnym z pism nie pisze komu pierwotnie sie ta należność należała jedyne co mi przychodzi do głowy to stary nie spłacony kredyt w banku który o ile się orientuje został postawiony w stan wymagalności w 2009r wiec wedle polskiego prawa uległ on przedawnieniu jednak mogę sie mylić. Tak wiec nie wiem na czyja rzecz dochodzona jest należność przez komornika. firma Raport 2 zaczęła do mnie wydzwaniać w ubiegłym roku niemalże nękać o spłatę zadłużenia jednak nie mówiono mi z jakiego tytułu jest ta należność przysłali mi nawet pismo do zawarcia ugody plan rozłożenia na raty czy cos takiego ja jednak te pisma ignorowałem wiedząc że chodzi im o przerwanie biegu przedawnienia jeśli cokolwiek podpisze to uznam dług itd..czy same rozmowy telefoniczne są podstawą do przerwania biegu przedawnienia? na początku tego roku firma raport złożyła wniosek do e-sądu o nakaz zapłaty który to nakaz zapłaty został wydany jednak w tym nakazie zapłaty jest tylko że mam zapłacić firmie raport a ja dalej nie wiem za co mam zapłacić jest już za późno na wnoszenie sprzeciwu do sądu i tak prawdę mówiąc nie wiem jak mogę to wszystko odkręcić .
dziwnym jest to że udałem się do mojego banku a tam nie maja żadnej informacji o zajęciu konta to samo w ZUS jeszcze takiej informacji nie otrzymał oczywiście moim pierwszym ruchem była ucieczka ze środkami z konta i przekazywanie renty na adres domowy teraz chciałbym powalczyć o niezablokowanie jednak tego rachunku bankowego i nie wiem jak się za to zabrać a tam wpływała tylko ta renta środki z mops i alimenty na dziecko. Wiem że jeśli wystosuje pismo do komornika z prośbą o odblokowanie konta to on to zrobi ale w taki sposób że zwolni alimenty środki z mops bo tego faktycznie nie wolno mu zajmować ale blokada na rachunku zostanie wiec te środki będzie można wypłacić w okienku kasowym w banku nie będę mógł posługiwać się karta czy dokonywać płatności rachunków przelewem internetowym jak do tej pory . Myślałem o podjęciu jeszcze dodatkowo pracy ale to również wiąże się z posiadaniem rachunku bankowego bez tego ani rusz .
licze na wasze porady miłego dnia:)
ps. co to jest to 3 pismo co dostałem ?

Dlugi trzeba splacac,a nie unikac....

Od kiedy to podczas egzekucji mozna wyprowadzac srodki?Na to sa odpowiednie paragrafy jezeli komornik wyslal juz pismo o zajeciu wierzytelnosci to nie mozesz nic zrobic...

Nie bardzo rozumiem, sam napisałeś czego dotyczy 3 pismo... Skoro przegapiłeś sprzeciw do sądu to już za dużo nie zdziałasz, lepiej nie kombinuj tylko zacznij spłacać

Powrót