zadluzenie w KRUSie

• Autor wątku Autor wątku eva75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eva75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Nie wiem czy w dobrym dziale umieszczam swoj post, nawet jezeli nie, to mam nadzieje, ze ktos bedzie mogl mi pomoc. Postaram sie w skrocie przedstawic stan faktyczny. Troje rodzenstwa dostalo spadek po swojej mamie - ziemię rolną. Brat 6/8, siostry- po 1/8 kazda z nich. Brat ziemie uzytkowal, byl i jest ubezpieczony w KRUSie i tam oplacal skladki. Siostry ziemi nie uzytkowaly, sa ubezpieczone w ZUSie i tam oplacaja skladki. Teraz okazalo sie, ze brat od dluzszego czasu swoich skladek w KRUSie nie oplaca, urosl dosc spory dlug. KRUS nie bardzo moze to sciagnac od Brata, chce zatem aby ten dlug spalacaly siostry. Pytanie czy ma prawo do tego, aby zadac od nich spalacania zadluzenia brata?

Tak, może ale w pierwszej kolejności powinien dochodzić tych składek od brata (jeżeli jest ściągalny).

Ps. Zawsze możecie się odwołać do sądu od decyzji KRUS i tam dochodzić swoich praw.

Czy odwolanie ma w takim razie sens, skoro KRUS (zgodnie z tym, co piszesz), ma prawo zadac splaty od siostr? I mam jeszcze jedna prosbe - jezeli orientujesz sie w temacie, moglbys podac mi podstawe prawna takiego dzialania, chetnie przeczytam.

Pytam o podstawe prawna, dlatego, ze wydaje mi sie dziwne (aczkolwiek rozumiem, iz sytuacje "dziwne" sa w prawie spotykane), ze mozna domagac sie splaty dlugu Brata od osob, ktore nie pozostaja we wspolnym gospodarstwie domowym, nigdy nie uzytkowaly tej ziemi i nigdy nie byly ubezpieczone w KRUSie.

Art. 4 ust.1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, art. 91 Ordynacja Podatkowa, Kodeks Cywilny (dział zobowiązania solidarne począwszy od art. 366).

Jesteście współwłaścicielami gospodarstwa rolnego i dlatego można przypisać odpowiedzialność solidarną za długi. Możecie zacząć od tego, że nie prowadzicie działalności rolniczej wspólnie i przedstawić na to dokumenty. Jeśli KRUS wyda decyzję, to odwołać się od decyzji. Sąd zweryfikuje decyzję wydaną przez KRUS.

Pozdrawiam

Powrót