zadłużenie w Orange a raty za sprzęt

• Autor wątku Autor wątku Graży
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Graży

Użytkownik
Odpowiedzi
91
Jestem osobą uzależnioną od telefonów. W Orange podpisałam około 40 umów na telefony. Niestety, nie jestem w stanie opłacić rachunków. Dlatego wypowiedziałam umowy na większość numerów. Na 3 numery umowę rozwiązał Orange. W tej chwili mam u nich pakiet Internet+ TV + numer komórkowy który chcę zatrzymać oraz 4 inne numery. Płacę też raty za sprzęt. Moje aktualne zadłużenie wynosi, wraz z bieżącymi opłatami, wynosi około 7300 złotych. Prosiłam o rozłożenie zadłużenia na raty, ale firma się nie zgodziła. Całej kwoty jednorazowo nie dam rady spłacić, ponieważ znacznie przekracza comiesięczne dochody. Chcę jednak spłacić zadłużenie. Będę opłacać rachunki bieżące i na poczet długu tyle, ile dam radę. Co miesiąc opłacam pewną kwotę, na którą pozwalają moje możliwości finansowe. Opłacam należność na dwóch przelewach: jeden dotyczy usług mobilnych a drugi rat za sprzęt. Niestety, obie wpłaty idą na poczet długu. Nie chcę ryzykować blokady IMEI i dlatego sprzęt opłacam. Mam dowody wpłaty, w tytule przelewu jest zaznaczone że dotyczą rat za sprzęt. Niestety, Orange księguje te wpłaty na poczet długu. Dostałam pismo, że mam zaległości w spłacie rat, które powinny być opłacane zgodnie z harmonogramem. Opłacam zgodnie z harmonogramem, mam na to dowody wpłaty a zadłużenie ciągle jest. Co mogę z tym zrobić?

Graży napisał:
Co mogę z tym zrobić?
Są to inne zobowiązania choć ten sam dłużnik i wierzyciel. Praktyka operatora wydaje się niezgodna z art. 451 k.c. Sam dłużnik może wybrać które zobowiązanie spłaca, wierzyciel jest tym wyborem związany co do tego (choć już sam może wybrać czy w ramach wybranego zobowiązania zalicza wpłatę np. na odsetki czy zobowiązanie główne). Można zacząć od reklamacji a jeżeli ona nie przyniesie skutków i zawierała Pani umowy jako konsument to skontaktować się z lokalnym Rzecznikiem Konsumentów.
Przepis prawny:
art. 451 Kodeks cywilny
§ 1. Dłużnik mający względem tego samego wierzyciela kilka długów tego samego rodzaju może przy spełnieniu świadczenia wskazać, który dług chce zaspokoić. Jednakże to, co przypada na poczet danego długu, wierzyciel może przede wszystkim zaliczyć na związane z tym długiem zaległe należności uboczne oraz na zalegające świadczenia główne.
§ 2. Jeżeli dłużnik nie wskazał, który z kilku długów chce zaspokoić, a przyjął pokwitowanie, w którym wierzyciel zaliczył otrzymane świadczenie na poczet jednego z tych długów, dłużnik nie może już żądać zaliczenia na poczet innego długu.
§ 3. W braku oświadczenia dłużnika lub wierzyciela spełnione świadczenie zalicza się przede wszystkim na poczet długu wymagalnego, a jeżeli jest kilka długów wymagalnych - na poczet najdawniej wymagalnego.

Raty za sprzęt spłacam co miesiąc. Od lutego zaznaczam że dotyczy to rat za sprzęt. Jednak operator nie księguje tego na poczet rat za sprzęt. Tłumaczy się, ze najpierw musi zaksięgować inne stare długi (są to usługi mobilne). Tłumacza, że to system tak księguje. Ostatnia faktura za sprzęt została zaksięgowana. Za luty, marzec kwiecień nie zaksięgowali ponieważ wpłaty za sprzęt poszły na poczet innych długów. No i wysyłają ponaglenia mimo że w tytule wpłaty jest zaznaczone że dotyczy to rat za sprzęt

Byrhtnoth napisał:
Są to inne zobowiązania choć ten sam dłużnik i wierzyciel. Praktyka operatora wydaje się niezgodna z art. 451 k.c. Sam dłużnik może wybrać które zobowiązanie spłaca, wierzyciel jest tym wyborem związany co do tego (choć już sam może wybrać czy w ramach wybranego zobowiązania zalicza wpłatę np. na odsetki czy zobowiązanie główne). Można zacząć od reklamacji a jeżeli ona nie przyniesie skutków i zawierała Pani umowy jako konsument to skontaktować się z lokalnym Rzecznikiem Konsumentów.
Przepis prawny:
art. 451 Kodeks cywilny
§ 1. Dłużnik mający względem tego samego wierzyciela kilka długów tego samego rodzaju może przy spełnieniu świadczenia wskazać, który dług chce zaspokoić. Jednakże to, co przypada na poczet danego długu, wierzyciel może przede wszystkim zaliczyć na związane z tym długiem zaległe należności uboczne oraz na zalegające świadczenia główne.
§ 2. Jeżeli dłużnik nie wskazał, który z kilku długów chce zaspokoić, a przyjął pokwitowanie, w którym wierzyciel zaliczył otrzymane świadczenie na poczet jednego z tych długów, dłużnik nie może już żądać zaliczenia na poczet innego długu.
§ 3. W braku oświadczenia dłużnika lub wierzyciela spełnione świadczenie zalicza się przede wszystkim na poczet długu wymagalnego, a jeżeli jest kilka długów wymagalnych - na poczet najdawniej wymagalnego.
Pisałam już wcześniej do Orange w sprawie wpłat za sprzęt. Dostałam odpowiedź:
Orange ma prawo alokować wpłaty do najstarszych należności, nawet jeżeli klient dokonując płatności deklaruje inaczej (zgodnie z komentarzem do artykułu 451 Kodeksu Cywilnego: "Po dokonaniu wyboru przez dłużnika wierzycielowi przysługuje jednak uprawnienie polegające na możliwości zaliczenia otrzymanego świadczenia w pierwszym rzędzie na należności oraz zalegające świadczenia główne").
Czy Orange ma rację? Wydaje mi się, że powołując się na paragraf 1 skoro wpłaciłam ratę za sprzęt i mam to uwzględnione w tytule wpłaty to w pierwszej kolejności powinny być księgowane raty za sprzęt. Czy mam rację? Będę reklamować, chociaż to będzie druga reklamacja

Ostatnia edycja:
Powrót