G
Graży
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 91
To mój kolejny watek na ten temat. Nie mogę jednak dogadać się z Orange.Jestem osobą uzależnioną od telefonów. W Orange podpisałam około 40 umów na telefony. Niestety, nie jestem w stanie opłacić rachunków. Dlatego wypowiedziałam umowy na większość numerów. Na 3 numery umowę rozwiązał Orange. W tej chwili mam u nich pakiet Internet+ TV + numer komórkowy który chcę zatrzymać oraz 4 inne numery. Płacę też raty za sprzęt. Moje aktualne zadłużenie wynosi, wraz z bieżącymi opłatami, wynosi około 7300 złotych. Prosiłam o rozłożenie zadłużenia na raty, ale firma się nie zgodziła. Całej kwoty jednorazowo nie dam rady spłacić, ponieważ znacznie przekracza comiesięczne dochody. Chcę jednak spłacić zadłużenie. Będę opłacać rachunki bieżące i na poczet długu tyle, ile dam radę. Co miesiąc opłacam pewną kwotę, na którą pozwalają moje możliwości finansowe. Opłacam należność na dwóch przelewach: jeden dotyczy usług mobilnych a drugi rat za sprzęt. Niestety, obie wpłaty idą na poczet długu za usługi . Nie chcę ryzykować blokady IMEI i dlatego sprzęt opłacam. Mam dowody wpłaty, w tytule przelewu jest zaznaczone że dotyczą rat za sprzęt. Niestety, Orange księguje te wpłaty na poczet długu. Dostałam pismo, że mam zaległości w spłacie rat, które powinny być opłacane zgodnie z harmonogramem. Opłacam zgodnie z harmonogramem, mam na to dowody wpłaty a zadłużenie ciągle jest i ciągle wzrasta. Kilkakrotnie reklamowałam wpłaty za sprzęt w Orange i kilkakrotnie dostałam odpowiedź następującej treści: Orange ma prawo alokować wpłaty do najstarszych należności, nawet jeżeli klient dokonując płatności deklaruje inaczej (zgodnie z komentarzem do artykułu 451 Kodeksu Cywilnego: "Po dokonaniu wyboru przez dłużnika wierzycielowi przysługuje jednak uprawnienie polegające na możliwości zaliczenia otrzymanego świadczenia w pierwszym rzędzie na należności oraz zalegające świadczenia główne"). Mam jednak treść artykułu 451 Kodeksu Cywilnego:
art. 451 Kodeks cywilny
§ 1. Dłużnik mający względem tego samego wierzyciela kilka długów tego samego rodzaju może przy spełnieniu świadczenia wskazać, który dług chce zaspokoić. Jednakże to, co przypada na poczet danego długu, wierzyciel może przede wszystkim zaliczyć na związane z tym długiem zaległe należności uboczne oraz na zalegające świadczenia główne.
§ 2. Jeżeli dłużnik nie wskazał, który z kilku długów chce zaspokoić, a przyjął pokwitowanie, w którym wierzyciel zaliczył otrzymane świadczenie na poczet jednego z tych długów, dłużnik nie może już żądać zaliczenia na poczet innego długu.
§ 3. W braku oświadczenia dłużnika lub wierzyciela spełnione świadczenie zalicza się przede wszystkim na poczet długu wymagalnego, a jeżeli jest kilka długów wymagalnych - na poczet najdawniej wymagalnego.
Wygląda na to, że zgodnie z § 1. tego artykułu jako dłużnik mam prawo wyboru zadłużenia który spłacam a wierzyciel wpłaty może zaksięgować najpierw na zaległe należności tego długu. Skoro deklaruję wpłatę za sprzęt i to wpisuję w tytule wpłaty to Orange powinien zaksięgować na poczet rat za sprzęt. Dobrze rozumiem? W każdym razie zgłosiłam problem u Rzecznika Praw Konsumenta i Urzędzie Komunikacji Elektronicznej. Czy mam szansę na wygraną?
art. 451 Kodeks cywilny
§ 1. Dłużnik mający względem tego samego wierzyciela kilka długów tego samego rodzaju może przy spełnieniu świadczenia wskazać, który dług chce zaspokoić. Jednakże to, co przypada na poczet danego długu, wierzyciel może przede wszystkim zaliczyć na związane z tym długiem zaległe należności uboczne oraz na zalegające świadczenia główne.
§ 2. Jeżeli dłużnik nie wskazał, który z kilku długów chce zaspokoić, a przyjął pokwitowanie, w którym wierzyciel zaliczył otrzymane świadczenie na poczet jednego z tych długów, dłużnik nie może już żądać zaliczenia na poczet innego długu.
§ 3. W braku oświadczenia dłużnika lub wierzyciela spełnione świadczenie zalicza się przede wszystkim na poczet długu wymagalnego, a jeżeli jest kilka długów wymagalnych - na poczet najdawniej wymagalnego.
Wygląda na to, że zgodnie z § 1. tego artykułu jako dłużnik mam prawo wyboru zadłużenia który spłacam a wierzyciel wpłaty może zaksięgować najpierw na zaległe należności tego długu. Skoro deklaruję wpłatę za sprzęt i to wpisuję w tytule wpłaty to Orange powinien zaksięgować na poczet rat za sprzęt. Dobrze rozumiem? W każdym razie zgłosiłam problem u Rzecznika Praw Konsumenta i Urzędzie Komunikacji Elektronicznej. Czy mam szansę na wygraną?