Zadłużenie w Orange

• Autor wątku Autor wątku Graży
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Graży

Użytkownik
Odpowiedzi
91
Jestem osobą uzależnioną od telefonów. W Orange podpisałam około 30 umów na telefony. Niestety, nie jestem w stanie opłacić rachunków. Dlatego wypowiedziałam umowy na większość numerów. Na 3 numery umowę rozwiązał Orange. W tej chwili mam u nich pakiet Internet+ TV + numer komórkowy który chcę zatrzymać oraz 4 inne numery. Płacę też raty za sprzęt. Moje aktualne zadłużenie wynosi, wraz z bieżącymi opłatami, wynosi około 7300 złotych. Prosiłam o rozłożenie zadłużenia na raty, ale firma się nie zgodziła. Całej kwoty jednorazowo nie dam rady spłacić, ponieważ znacznie przekracza comiesięczne dochody. Chcę jednak spłacić zadłużenie. Będę opłacać rachunki bieżące i na poczet długu tyle, ile dam radę. W związku z tym mam pytanie. Czy opłaty za bieżące faktury Orange może zaliczyć na poczet długu i w konsekwencji odłączyć usługi? Proszę o poradę. Nie wiem co robić. Chcę zatrzymać usługi i spłacać zadłużenie ratami mimo, że firma się na to nie godzi

Jeśli na wpłacie podasz numer faktury to na 99% zostanie opłacona ta właśnie faktura.
Ale to nie gwarantuje utrzymania usługi. Trzeba by szczegółowo zapoznać się z umowami i stanem faktycznym konkretnych umów.
Swoją drogą jak oni zawarli z tobą 30 umów? Chyba mają/mieli jakąś lukę w weryfikacji.

W Orange księgują wpłaty na poczet długów, niezależnie od tego, co wpiszę w tytule przelewu. Mam u nich 2 subkonta. W ubiegłym miesiącu zapłaciłam u nich bieżące rachunki i część długu. Wszystko to zostało zaksięgowane na poczet długu. Na jednym koncie wpłaciłam za sprzęt przez stronę internetową. Zaksięgowali to na poczet długu i dopiero po interwencji zaksięgowali to na bieżąco. Na tym koncie za telefony nie płaciłam i wyłączyli. Na drugim subkoncie za internet, telewizję i tych kilka numerów chyba uwzględnili. W każdym razie nie zablokowali. W tytule wpłaty dałam informację, że wpłacam za konkretne usługi mobilne. Gorzej jest z ratami za sprzęt. Na osobnej fakturze w tytule przelewu dałam informację, że jest to wpłata za sprzet. Zaksięgowali to na poczet długu. W harmonogramie spłat jest informacja, ze w styczniu i lutym nie było wpłaty. Potwierdzenia przelewu tych wpłat mam. Jeżeli interweniuję przez infolinię, to tłumaczą się, że to system tak księguje. W takiej sytuacji nie wiem, czy mogę się wybronić przed blokadą IMEI nawet jak mam dowody wpłat.
A co do tych 30 umów to wynikało to z tego, że jestem uzależniona od zakupów i telefonów. Nie kontroluję tego. Mam diagnozę i jestem na terapii. Przy zawieraniu umów nikt nie robił mi problemu. Podpisywali od razu. Czasami tylko żartowali, że zabezpieczam rodzinę. Zaległości będę spłacać na tyle na ile pozwolą mi możliwości finansowe, chociaż całości od razu nie mam szans. Będę wpłacać co miesiąc pewną kwotę

Ostatnia edycja:
2 dni temu dokonałam wpłaty na konto Orange. Niestety, nie dałam rady spłacić całości. Moją wpłatę zaksiegowanona poczet długu. termin wpłaty mam na 2 kwietnia, jednak nie dam rady dokonać dodatkowej wpłaty. W tytule ostatniej wpłaty z 24 marca dałam informację, że jest to wpłata za sprzęt (aparaty telefoniczne). Mam więc brak wpłaty za 2 miesiące mimo, ze mam dowody wpłat. Czy mam podstawy, zeby złożyć reklamację w wypadku blokady IMEI?

Powrót