Zadłużenie w spółdzielni po zniesieniu współwłasności

• Autor wątku Autor wątku mada4132
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mada4132

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W2010 roku w spadku po babci zostałem współwłascicielem mieszkania zadłużonego w spółdzielni od 10 lat,w 2020 roku w październiku została zniesiona współwłasność na jednego z współwłaścicieli.Spoldzielnia teraz żąda ode mnie spłaty zadłużenia 6 lat wstecz? Wiem że czynsz przedawnia się po 3 latach ale pani mówi że zostało przez nich przerwany ciąg ponieważ gdzieś tam kiedyś składali wniosek do sądu,i dlatego może się cofnąć o 6 lat.Czy mają prawo?

Po dziale spadku i zniesieniu współwłasności odpowiadasz za długu spadkowe tylko do wysokości udziału jaki nabyłaś w spadku (np. nabyłaś spadek w wysokości 1/3, to takim samym ułamkiem odpowiadasz za zapłatę długu spadkowego).
Wiem że czynsz przedawnia się po 3 latach ale pani mówi że zostało przez nich przerwany ciąg ponieważ gdzieś tam kiedyś składali wniosek do sądu,i dlatego może się cofnąć o 6 lat.Czy mają prawo?
Jeśli faktycznie doszło do przerwania biegu przedawnienia, to nawet może to być i 10 lat wstecz. "Gdzieś tam kiedyś - to żadna data.

Powrót