Zadłużenie wobec kilku wierzycieli

• Autor wątku Autor wątku deportist
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deportist

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
mam zadłużenie wobec kilku wierzycieli na łączna sumę około 100 tyś, wiadomo wszyscy chcą żeby jak najszybciej spłacić zobowiązania i żądają kolosalnych sum których nie jestem w stanie spłacać.
Chciałem się dowiedzieć czy jest jakaś możliwość zsumowania wszystkich zobowiązań, potraktowania je jako jedno i rozłożenia sumy na "raty" na dłuższy okres np. 10 lat realne do spłaty. Czy prawnik może wystąpić o jakieś porozumienia, może sądowne zasądzenie raty do spłaty, a może są jakieś firmy które mogły by na moją prośbę przejąć całe zadłużenie a ja bym im je spłacał, bo wiadomo żadnego kredytu itp. nie otrzymam a chcę się pozbyć tych długów.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje.

100 tyś to kupa kasy, są firmy oddłużeniowe ale z reguły odbywa się to tak, że poszukiwany jest kredyt konsolidacyjny dla wszystkich zadłużeń dłużnika. To są pożyczki bankowe ?

cześć to jakiś kredyt, karty kredytowe, niezapłacone rachunki za telefony, zaległości wobec zus itp.

Przykro mi, sądzę, że nie masz szans na pożyczkę czy kredyt. Zapewne już jesteś w bazie dłużników a to zamyka drogę, aby ubiegać się o kredyt. Sprawa może wyglądać następująco:
1. wezwanie do zapłaty
2. Sąd i nakaz zapłaty
3. komornik

czyli w żaden inny sposób nie da się tego spłacić. (bo to że kredytu nie dostanę to zrozumiałe), ale ja chcę to spłacić, w momencie gdy komornik zajmie całe moje dochody (prowadzę działalność) nie będę miał środków do życia i prowadzenia dalej działalności, zamykam działalność i nie będę miał dochodu, nie będą mieli z czego ze mnie ściągnąć i co wtedy?

Próbuj dogadać się z wierzycielami, przecież oni powinni sobie zdawać sprawę, iż w przypadku komornika za dużo kasy nie odzyskają.

deportist napisał:
zamykam działalność i nie będę miał dochodu,

co wtedy?
Przepis prawny:
Art. 803. Tytuł wykonawczy stanowi podstawę do prowadzenia egzekucji o całe objęte nim roszczenie i ze wszystkich części majątku dłużnika, chyba że z treści tytułu wynika co innego.

Powrót