Zadłużenie z DIALTONE - polisa samochodowa

• Autor wątku Autor wątku wacol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wacol

Witam,

wczoraj rodzice dostali pismo z firmy windykacyjnej DIALTONE, odnośnie samochodu, który zakupiłem 25.08.2014r. Auto zostało przeze mnie zabrane do UK, rozebrane na części, oraz zezłomowane 12/12/2014r.
Dzwoniłem do firmy, żeby wyjaśnić sprawę. Okazuje się, że nieświadomie została przedłużona polisa z Link4, o której nawet nie miałem pojęcia...

Czy takie przedłużanie polisy dla nowych ludzi jest w ogóle zgodne z prawem? Nie dostarczałem firmie Link4 żadnych moich danych ani informacji, że chciałbym to zrobić...

Pozdrawiam

wacol napisał:
Okazuje się, że nieświadomie została przedłużona polisa z Link4, o której nawet nie miałem pojęcia...
Kto przedłużył polisę?

Jeśli kupiłeś pojazd z polisą zbywcy, to nie ma mowy o żadnym nieświadomym przedłużeniu.
Polisa wygasa z ostatnim dniem i nie przedłuża się na kolejny rok, więc pytanie o czym mowa?
Czy TU faktycznie przedłużyło polisę na kolejny rok, czy też polisa zbywcy jest jeszcze ważna i przysłali reklakulację składki do zapłaty.

biginkaso - właśnie nie wiem, tak mi powiedziała pani z firmy Dialtone. I że muszę zapłacić.

karambol - Nie wiedziałem, że auto ma polisę... Ona nie powinna wygasnąć, skoro poprzedni właściciel pozbył się pojazdu, albo chociaż z Link4 nie powinni wysłać jakiejkolwiek informacji odnośnie rekalkulacji składki / o tym, że ona przechodzi na mnie?

Polisa przechodzi na nabywcę i wygasa z ostatnim dniem.
TU zwraca się do nabywcy z rekalkulacją, gdy tym nabywcy wie.
Nabywca też może zwrócić się do TU z prośbą o przepisanie polisy lub wypowiedzieć ją.
Zdziwiłeś się, że jakaś polisa przeszła na Ciebie. Czy to znaczy, że od dnia kupna do złomowania miałeś zamiar jeździć bez OC?

Aaaaaaa.... zdziwilem sie. To auto nie mialo jezdzic, tylko od razu isc jako "dawca". W takim razie jutro poprosze o rekalkulacje i zaplace, trudno... Pozdrawiam!

Powrót