zadluzenie za mieszkanie komunalne

• Autor wątku Autor wątku Sylwek2007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sylwek2007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
WITAM
Moj problem polega na tym,ze zameldowana jestem w domu rodzinnym,ktorego najemca jest moja matka.Ona natomiast zadluzyla mieszkanie w urzedzie miasta.Moje pytanie jest nastepujace,na jakiej zasadzie owe zadluzenie ciazy rowniez na mnie od skonczenia przeze mnie 18go roku zycia i czy mozna cos zrobic w tej sprawie skoro nie mieszkam w domu zanim zdazylam skonczyc 18lat jednak nie mam mozliwosci udokumentowania tego faktu.Prosze mi pomoc.Dziekuje.

Czy to mieszkanie komunalne ?
Jeśli tak, to;
K.C.
Przepis prawny:
Art. 6881. (257) § 1. Za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie.
§ 2. Odpowiedzialność osób, o których mowa w § 1, ogranicza się do wysokości czynszu i innych opłat należnych za okres ich stałego zamieszkiwania.

Jeśli spółdzielcze, to
Ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych
Przepis prawny:
6. (15) Za opłaty, o których mowa w ust. 1-2 i 4, odpowiadają solidarnie z członkami spółdzielni, właścicielami lokali niebędącymi członkami spółdzielni lub osobami niebędącymi członkami spółdzielni, którym przysługują spółdzielcze własnościowe prawa do lokali, osoby pełnoletnie stale z nimi zamieszkujące w lokalu, z wyjątkiem pełnoletnich zstępnych pozostających na ich utrzymaniu, a także osoby faktycznie korzystające z lokalu.
61. (16) Odpowiedzialność osób, o których mowa w ust. 6, ogranicza się do wysokości opłat należnych za okres ich stałego zamieszkiwania lub faktycznego korzystania z lokalu

Był już wydany nakaz zapłaty ?

Nie,nie zostal wydany nakaz zaplaty,poniewaz moja matka poszla na ugode z urzedem miasta i rozlozyla dlug na dogodne comiesieczne raty.Jest to lokal komunalny.W urzedzie miasta poinformowano mnie za za zadluzenie lokalu odpowiada najemca nie zameldowane w nim osoby.To zadluzenie przeszlo na urzad miasta po zlikwidowaniu w naszym miescie ZGMu.Nie bardzo rozumiem dlaczego mam odpowiadac za dlugi,ktorych nie zaciagnelam?:(:(

Dodam,ze nie zamieszkuje z matka od 2006roku przed ukonczeniem 18lat przeze mnie sie wyprowadzilam i nie mieszkam z nia jestem tam tylko zameldowana,tzn bylam bo z dniem dzisiejszym matka wszczela postepowanie o wymeldowaniu mnie razem z moim synem z mieszkania i dzis zostalismy wymeldowani.

Powrót