Zadłużenie za prąd a zrzeczenie się spadku

• Autor wątku Autor wątku arekusan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arekusan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, półtora roku temu zmarła moja mama, zrzekłam się spadku, mama pozostawiła mi mieszkanie komunalne, spłaciłam zadłużenie za czynsz. Przepisałam mieszkanie na siebie, otrzymałam aneks do umowy najmu.
Dwa tygodnie temu udałam się do obsługi klienta Tauron w celu podpisania nowej lub przepisania poprzedniej umowy na pobieranie energi elektrycznej.
Dowiedziałam się że jest prawie cztery tysiące zadłużenia a sprawa została skierowana do sądu jeszcze za życia mamy. Nie wiedziałam o tym wcześniej, mama ukrywała pocztę, a ja przez większąść czasu mieszkałam z chłopakiem u jego rodziców dwa lata przed śmiercią mamy.
Napisałam pismo do działu windykacji Tauron z prośbą o umorzenie i informację czy muszę spłacić zadłużenie mimo, że zrzekłam się spadku. W piątek otrzymałam odpowiedź, każą spłacić zadłużenie.

Prosiłabym o poradę, czy muszę uregulować zadłużenie pomimo zrzeczenia się spadku, ponieważ byłam zameldowana pod adresem poboru energii elektrycznej?

Jak zrzekłeś się spadku, to nie jest to Twój dług.
Napisz pismo do Tauronu, dołącz kopię orzeczenia sądu (lub informacji o zrzeczeniu się spadku u notariusza) i tyle.

Powrót