zadłużenie

• Autor wątku Autor wątku voice24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

voice24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam !
Wszystkich ktorzy moga udzielic mi porady bardzo prosze o pomoc
Moj problem dotyczy dlugow w ktore sie z mezem wpakowalismy maz mial swoja firme (od 3 miesiecy zawieszona) chcial otworzyc szkole muzyczna niestety szkola sie nie przyjela a my zostslismy z 15 tys dlugu za czynsz sami zaproponowalismy wlascicielowi budynku azby oddal dlug do firmy windykacyjnej zeby mial ta pewnosc ze chcemy go splacic bo na slowo nie chcial nam uwiezyc ze chcemy wszystko splacic dodam ze nie mielismy mozliwosci wziecia kredytu na splate dlugu i nie posiadalismy nic co mozna by bylo sprzedac .Firma rozlozyla dlug na 15 rat po 1000zl przez pare miesiecy splacalismy raty choc zdazaly nam sie opoznienia bo ja bedac na urlopie maciezynskim dostawalam 1100zl i to byl caly nasz dochod z czasem obiazenie 1000zl stalo sie nie mozliwe do placenia caly czas jednak wplacalismy ile moglismy 600zl ,800zl itp firma windykacyjna powiedziala nam ze oddaje sprawe do sadu bo nie placimy z wlascicielem budynku doszlismy do porozumienia ze on nas rozumie ale oodal dlug firmie i to oni chca nas pozwac a jesli on im zabroni to rozwiaza z nim umowe tak wiec udalismy sie do windykacji tam pani powiedziala ze mecenas zlozyl juz wniosek w sadzie i watpi zeby go wycofal minelo 2 miesiace i dostalismy nakaz sadowy zaplat 13000 zl nie mamy tych pieniedzy i nie choc bysmy poruszyli ziemie to ich nie znajdziemy w tej chwili maz jest bezrobotny pomaga ojcu w firmie ja przejelam firme a dokladnie sklep spozywczy po mamie mieszkamy u moich rodzicow nie mamy kompletnie nic co by mogl zabrac komornik oprocz starego golfa ktory jest moj w dodatku maz ma zaleglosc w zusie na ok 4000 zl i zajete konto przez zus w chwili obecnej jestesmy w stanie placic max 500zl,pisze zeby dowiedziec sie czy piszac do sadu i przedstawiajac nasza sytuacje sad rozlozy mi na raty ta platnosc bo jesli nasle komornika to co on zajmie ? towar w sklepie spozywczym? moze ktos z was wie jak poukladac ta sprawe bardzo was prosze o odp

voice24 napisał:
czy piszac do sadu i przedstawiajac nasza sytuacje sad rozlozy mi na raty ta platnosc
Przepis prawny:
Art. 320. W szczególnie uzasadnionych wypadkach sąd może w wyroku rozłożyć na raty zasądzone świadczenie, (...)
Można złożyć wniosek powołując się na w/wym przepis.
Dot. to jednak wyłącznie szczególnie uzasadnionych wypadków, a ocena i decyzja w tym zakresie w zasadzie należy do sądu.

Powrót