F
fraksipon
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 42
Mój bank zablokował mi konto i nie chciał odblokować twierdząc, że używam programu automatyzującego. Poproszono mnie o przeinstalowanie systemu, przeskanowanie antyvirusem komputerów. Napisałam reklamację, wskazując na zadość uczynienie w postaci utraconego czasu jaki poświęciłam na przeinstalowanie systemu na dwóch komputerach, wykonanie uprzednio backupów komputerów, ponowną instalację kilkunastu programów, sterowników, ustawień i przeskanowanie systemu antyvirusem. Pomimo dokonanych czynności nie stwierdziłam po mojej stronie takiego programu, a bank zasłania się przepisami prawnymi, że nie musi mnie informować jakie to było oprogramowanie. Napisałam bankowi jakie czynności wykonałam i jaki czas poświęciłam na to, wskazując cennik przykładowego serwisu komputerowego. Nie mogłam oddać komputera do serwisu ze względu na bezpieczeństwo danych na dysku. Zadośćuczynienie wyceniłam na kwotę 1000zł.
W odpowiedzi bank napisał.
Nie było po naszej stronie nieprawidłowości. W treści zgłoszenia nie wykazuje Pan też okoliczności uzasadniających żądania zadośćuczynienia w takiej właśnie wysokości. Nie udokumentował Pan także poniesionej straty. Zgodnie z zasadą wyrażoną w art. 6 Ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny, ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne. Jeśli poniósł Pan jakiekolwiek straty finansowe, prosimy, aby je Pan udokumentował.
Proszę o informację czy warto tą sprawę kierować do sądu czy Waszym zdaniem nie ma szans na wygranie, gdyż bank ma wystarczającą rację.
W odpowiedzi bank napisał.
Nie było po naszej stronie nieprawidłowości. W treści zgłoszenia nie wykazuje Pan też okoliczności uzasadniających żądania zadośćuczynienia w takiej właśnie wysokości. Nie udokumentował Pan także poniesionej straty. Zgodnie z zasadą wyrażoną w art. 6 Ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny, ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne. Jeśli poniósł Pan jakiekolwiek straty finansowe, prosimy, aby je Pan udokumentował.
Proszę o informację czy warto tą sprawę kierować do sądu czy Waszym zdaniem nie ma szans na wygranie, gdyż bank ma wystarczającą rację.