Zadośćuczynienie

• Autor wątku Autor wątku sandra54
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandra54

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.
Miałam wypadek samochodowy. Sprawczyni wypadku została skazana na pól roku pozbawienia wolności z zawieszeniem na 2 lata. W trakcie trwanie sprawy w sądzie ( 3,5 roku ), kłamała i powoływała fałszywych świadków.
Sąd, w uzasadnieniu wyroku, zasugerował wszczęcie postępowania karnego przeciwko świadkom za fałszywe zeznania.
Prokuratura skierowała do sądu sprawę przeciwko tym świadkom. Zostali skazani ( po pól roku w zawieszeniu na 2 lata), a sprawczyni wypadku na 8 miesięcy w zawieszeniu na 2 lata za nakłanianie do fałszywych zeznań.

Mam pytania:
1. czy mogę wnieść sprawę do sądu przeciwko tym skazanym już świadkom i sprawczyni, o zadośćuczynienie w związku z ich fałszywymi zeznaniami, które naraziły mnie na wieloletni stres w sądzie, na wysokie koszty sądowe (sąd przyznał mi zwrot kosztów niższy, niż faktycznie poniesiony), na szkody moralne, itp. ? Sprawa przedłużała się tylko i wyłącznie z powodu tych zafałszowanych zeznań

2. jaki mam czas na wniesienie takiej sprawy i czy od momentu wyroku skazującego, czy od momentu, kiedy dowiedziałam się, iż taka sprawa się toczyła ( nie byłam uczestnikiem tej sprawy, a o wymienionym fakcie dowiedziałam się po dłuższym czasie, od jednego ze świadków).

Pozdrawiam Forum.

Powrót