K
koza187
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Nie bardzo wiem co mam robić , może ktoś ma podobną sytuację . Kiedy mieszkałam jeszcze z rodzicami rozpoczęli oni budowę nowego domu. Miałam wtedy około 17-18 lat i chodziłam jeszcze do szkoły ale otrzymywałam pieniądze za praktyki oraz dorabiałam po za szkołą . Zarobione pieniążki wykładałam w tym czasie na żywność dla murarzy. Oprócz tego pomagałam w pracach pomocniczych ( przynoszenie materiałów budowlanych , kopanie piwnicy wtedy szpadlem itp. ). Po ślubie przeprowadziłam się do męża. Rodzice przepisali na młodszego brata część gospodarstwa w tym stare zabudowania i część ziemi bez żadnego zapytania czy przypadkiem ja bym nie chciała lub pozostałe rodzeństwo ( jest nas pięcioro ).Dodam jeszcze , że zrobili to w tym czasie tylko dlatego żeby nie poszedł do wojska. niestety było to około 15 lat temu. Przymierzają się teraz na rozpisanie reszty ziemi i nowego domu na pozostałych dwóch braci. Średni brat ma otrzymać nowy dom z przyległym terenem , ( w czasie budowy miał 8-9 lat , a najmłodszy 5-6 lat) on ma otrzymać dwie działki budowlane . Ja z siostrą nie dostałyśmy praktycznie nic- siostra też jest zamężna i mieszka u męża. Jestem najstarsza (35lat ) i myślę że powinnam uczestniczyć w tych decyzjach ( reszta rodzeństwa ma kolejno b33, s30, b28 i b22 lata ).Czy mam prawo do jakiegoś zadośćuczynienia lub rekompensaty za wkład w wybudowany dom? Od kogo mogłabym się domagać lub u kogo się dopominać ? Czy mam szanse na otrzymanie jakichkolwiek dóbr od moich rodziców lub braci . Co w tej sytuacji może zrobić moja siostra. Liczę na wiele porad. :help: