zagadanienie / pytanie o VAT

• Autor wątku Autor wątku kanasta72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kanasta72

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam, stan sprawy:

-umorzone postępowanie komornicze po sądwoym uchyleniu klauzuli

-postanowienie komornika u ustaleniu kosztów po niecelowej egzekucji w wys.... i obciążyć nimi wierzyciela

-ustalic podatek VAT i obciążyć nim dłużnika

-zakończyć postępowanie i zwrócić tyt. wykonawczy wierzycielowi.

Moje pytanie o VAT dlaczego dłużnik ( który już nim nie jest)ma placic VAT skoro to wierzyciel przegrał?

Poproszę o wyjaśnienie kwestii i z góry dziekuje.

Moje pytanie o VAT dlaczego dłużnik ( który już nim nie jest)ma placic VAT skoro to wierzyciel przegrał?
Przecież nie ma. Jeśli nie jest dłużnikiem. Komornik napisał Ci wyraźnie, że ma go zapłacić dłużnik. Jeśli nie jesteś dłużnikiem, to to nie jest skierowane do Ciebie.

A znając życie omyłka pisarska.

Jestem dłużnikiem, i wyraźnie napisano ze ten VAT tylko ja mam zapłacić, tylko sam VAT - resztę pokrywa wierzyciel.
Stad zdziwienie z jakiej racji były dłużnik ma wnieść tę opłatę skoro windykacja była bezzasadna (upadla klauzula wykonalności)?

Masz 7 dni na wniesienie skargi. Komornik pewnie to poprawi.

Czyli nieslusznie ten VAT przerzucony na dłużnika?
Jakas podstawa prawna mi potrzebna, poproszę skoro ma być skarga na czynności.

art 49 ust 2a Ustawy o komornika sądowych i egzekucji.

Witam ponownie,
złożyłem taka skargę, komornik ja jej wskutek sam zmienił swoje postanowienie i podatek VAT przerzucił na wierzyciela.

Teraz pytanie, w postaci znaków oplaty sadowej wzniosłem za skargę opłatę, teraz chodzi mi o jej zwrot, w samej skardze wnosiłem o zwrot kosztów, jak teraz sie o nie dopomnieć ich od komornika?

Komornik nie jest stroną w postępowaniu. Zwrotu kosztów teoretycznie powinien dokonać wierzyciel. Skargę wnosiłeś do komornika czy do sądu? Jeśli to pierwsze, to spróbuj wnioskować najpierw do Sądu, argumentując to tym, że postępowania de facto nie było.
Inna sprawa, że jeśli to pierwsze, to z kosztami się pospieszyłeś. A jeśli to drugie to... może ktoś będzie mądrzejszy.

Skarga do Sądu za pośrednictwem komornika, ale komornik sie zreflektował i zmienił bez Sądu postanowienie swoje. Dlaczego sie pośpieszyłem z kosztami?

Bo w takim wypadku miałeś czas aż sąd by Cię wezwał. Spróbuj do sądu uderzyć bezpośrednio. Przepisy nie są jednoznaczne. Z jednej strony jest 770 kpc, a z drugiej strony pytanie czy egzekucja była celowa...

dokładnie tak, nie była celowa
a skarga musi być złożona z oplata równocześnie tak mówią przepisy
jakieś sugestie na odzyskanie 100 zł?

Powrót