Zagarek, który okazał się podróbką

• Autor wątku Autor wątku mza99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mza99

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam!
Nie wiem czy to powinno znaleźć się w tym dziale, ale najbardziej mi tu pasowało.
Jakiś rok temu kupiłem zegarek marki Casio w renomowanym sklepie w dużym centrum handlowym w Poznaniu. Zapłaciłem ponad 200 zł. Ostatnio zaczął szwankować, więc poszedłem do zegarmistrza. Zegarmistrz sprawdził zegarek i stwierdził, że nie jest to zegarek marki Casio tylko podróbka. Pokazał mi jakiś zegarek za 50 zł i powiedział, że mój Casio o raz ten drugi mają ten sam mechanizm.
Teraz pytanie - czy jestem w stanie coś zrobić w tej sprawie, tj. odzyskać pieniądze lub otrzymać nowy zegarek?
Paragon i kartę gwarancyjną oczywiście posiadam.
Z góry dziękuję za pomoc

Witam,

to niekoniecznie musi być tak, że to podróbka. Praktyka bywa taka, że jedna linia produkcyjna w jednym zakładzie produkuje to samo na potrzeby wielu marek - czyli np. werki do zegarków, napędy optyczne, odbiorniki TV czy matryce LCD - tzw. produkty OEM. Następnie pakuje się to w różne obudowy i nalepia różne znane loga - wtedy mamy wyroby firmowe, albo nalepia się marki mało znanych producentów (albo i w ogóle nieznanych) i mamy tzw. 'no-name'... a wszyscy mają to samo, albo prawie to samo, w środku... ;)

To czy jest to podróbka, mógłby zweryfikować tylko przedstawiciel producenta...

Najlepiej skontaktować się z Autoryzowanym Serwisem firmy Casio z prostym pytaniem czy zegarek który zakupiłeś jest oryginalny. Miałam podobną sytuację , zegarek z chęcią sprawdzili jednak jeśli zegarek stracił termin gwarancji, bądź jest podróbką bądź firma jest niekompetentna są to dodatkowe koszty kwoty z rzędu ok. 50 zł .

Powrót