zagarnięty majątek po mamie- problematyczny spadek

• Autor wątku Autor wątku abdiela
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abdiela

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Pomocy!!!
Jestem sierotą. Po śmierci mamy w 2000 roku(tata zmarł 3lata wcześniej), nie zostało przeprowadzone postępowanie spadkowe. Miałam wtedy 15lat. Opiekunem prawnym została moja ciotka, a pieniądze na moje utrzymanie pochodziły z (całkiem sporej)renty rodzinnej.
Wiem że moja mama miała oszczędności w banku(nie pamiętam w jakim) oraz działkę w Rodzinnym Ogródku Działkowym wraz z domkiem letniskowym. Było to zabezpieczenie mojej przyszłości - pieniądze na start w dorosłe życie- tak mówiła mi przed śmiercią.
Teraz kiedy się usamodzielniłam(mam 24 lata) - poprosiłam ciotkę o pieniądze i mienie mojej mamy. Ciotka stwierdziła, że pieniądze był dla niej a działka jest jej.
Co mam zrobić, aby odzyskać to co pozostawiła mama po śmierci?
Proszę o konkretną odpowiedź, najlepiej w punktach krok po kroku co mam zrobić.

Przede wszystkim przeprowadzić sprawę spadkową po rodzicach lub tylko matce, jeżeli po niej nie przeprowadzono postępowania spadkowego.
Wniosek do sądu o stwierdzenie nabycia spadku (50zł)
Mając po sprawie tytuł prawny do spadku trzeba przeprowadzić rozeznanie co wchodziło w masę spadkową.
Mając takowe rozeznanie występujesz o wydanie rzeczy do ciotki. (tu mowa o działce oraz domku)
Jak nie po dobroci to przez sąd.
Twierdzenie ciotki, że cokolwiek z majątku matki jest jej - moim zdaniem - jest nieuprawnione i nie ma żadnych podstaw prawnych.
Z mocy prawa (pod warunkiem że byłaś jedynaczką) cały majątek po rodzicach przypada w dziedziczeniu wyłącznie Tobie.
Żadne osoby postronne nie mają prawa do tego majątku.
Opiekun prawny też nie nabył żadnych praw do dziedziczenia, bo nie ma takich zapisów które by do tego go upoważniały.

Ostatnia edycja:
Tytułem uzupełnienia.
Sprawy spadkowe (od A do Z) można już teraz przeprowadzić u notariusza.
Za stwierdzenie nabycia spadku (poświadczenie dziedziczenia) opłata jest podobna jak w sądzie a wszystko odbywa się od ręki.

Powrót