Zaginięcie paczki i odmowa w reklamacji.

• Autor wątku Autor wątku cymesspol1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cymesspol1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Po krótce opiszę sytuację:
za pośrednictwem portalu xxx zleciłem odbiór paczki z pod adresu w UK i dostawę do mnie. POrtal ten realizuje usługi korzystając z DPD. Ja byłem płatnikiem i odbiorcą przesyłki. 14.07 dowiedziałem się że paczka została podjęta z adresu w UK, następnie później 27.07 nadawca poinformował mnie:
"Kurier po dwóch tygodniach zwrócił mi przesyłkę - nie potrafił uzasadnić dlaczego ponieważ twierdził że jest nowy w pracy. Nie podjąłem jej ponieważ oświadczyłem że nie zamawiałem kuriera."
W związku z powyższym wysłałem reklamację jak poleciła mi firma xxxxx.
Odpowiedź na reklamację (negatywną) zamieszczam poniżej:

W odpowiedzi na Pana zgłoszenie informujemy, iż według REGULAMINU ŚWIADCZENIA
USŁUG W OBROCIE MIĘDZYNARODOWYM § 18.
1) Podmiotami uprawnionymi do zgłoszenia reklamacji są:
a) Zleceniodawca;
b) Odbiorca w przypadku, gdy Zleceniodawca zrzeknie się na jego rzecz swego prawa do
dochodzenia roszczeń; z zastrzeżeniem lit c);
c) Odbiorca, któremu przysługuje prawo rozporządzania przesyłką i będący jednocześnie
konsumentem.
W związku z tym, iż nie odebrał Pan przesyłki, w myśl powyższego warunku nie nabył Pan
prawa do rozporządzania przesyłką, zatem nie jest Pan uprawniony do dochodzenia roszczeń.
Reklamacja powinna zostać wniesiona do DPD Polska przez nadawcę paczki lub płatnika za
usługę dla DPD Polska
Jednocześnie pragniemy poinformować, iż reklamacje nieścisłe i niekompletne i wniesione
przez podmiot nieuprawniony traktowane są jako niewniesione."

Napisałem do xxxx. Wysłali mi ponownie ten sam wzór reklamacji, później twierdzą że to anglik powinien składać reklamację.
Proszę o poradę co z tym zrobić. Wartość paczki to 2000zł.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc w temacie

Powrót