Zaginięcie paczki Poczta-Polska Paczka24

• Autor wątku Autor wątku jozwiak201
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jozwiak201

Użytkownik
Odpowiedzi
109
Witam, mam problem, a mianowicie wysłałem paczkę24, paczka dojechała do sortowni docelowej po czym zaczęła wracać i zaginęła. Nie wiadomo gdzie jest.
I mam pytanie czy mogę domagać się odszkodowania za nadanie i wartość jeżeli nie było wykupionego dodatkowego ubezpieczenia paczki.?

Pozdrawiam...

A możesz podać nr listu przewozowego? Z ciekawości zerknę.

Numer paczki: 00359007736757926486
No nie była. Ale kiedyś coś było że bez ubezpieczenia było można domagać się do 10 krotności nadania...

Myślę, że 2 dni braku wieści o paczce to jeszcze nie zaginięcie...
Spróbować się dodzwonić na WER w Komornikach i tam zapytać, mają tam bardziej szczegółowe informacje niż też udostępniane na www.

Dzwoniłem na infolinię, do sortowni. I powiedzieli że paczka zaginęła bo jej u nich nie ma. I nie powinno jej u nich być, tylko w Wrocławie...

tam żeby się dodzwonić to trzeba mieć cały dzień na to :-)

Ale wrócimy do tematu odszkodowania. Bo własnie dzwoniła Pan z Poznania i mówiła że paczki nie znaleźli. A co do ubezpieczenia to nie wie, ale każda paczka powinna chyba być ubezpieczona do 1000 zł w cenie nadania. Czy to prawda.? Bo nie mogę tego znaleźć...

Pozdrawiam...

Ostatnia edycja:
Na stronie PP wszystko masz pięknie opisane.

Wystarczy tylko poświęcić czas i się zagłębić w tej pasjonującej lekturze.

Ewentualnie skorzystać z wyszukiwarki na forum - było dziesiątki razy.

Zgodnie z art 88 Prawa pocztowego:
1. Z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania usługi powszechnej przysługuje odszkodowanie:
1) za utratę przesyłki poleconej - w wysokości żądanej przez nadawcę, nie wyższej jednak niż pięćdziesięciokrotność opłaty pobranej przez operatora wyznaczonego za traktowanie przesyłki pocztowej jako przesyłki poleconej;
2) za utratę paczki pocztowej - w wysokości żądanej przez nadawcę, nie wyższej jednak niż dziesięciokrotność opłaty pobranej za jej nadanie;
3) za utratę przesyłki z zadeklarowaną wartością - w wysokości żądanej przez nadawcę, nie wyższej jednak niż zadeklarowana wartość przesyłki;
4) za ubytek zawartości lub uszkodzenie paczki pocztowej lub przesyłki poleconej - w wysokości żądanej przez nadawcę lub w wysokości zwykłej wartości utraconych lub uszkodzonych rzeczy, nie wyższej jednak niż maksymalna wysokość odszkodowania, o którym mowa w pkt 1 lub 2;
5) za ubytek zawartości przesyłki z zadeklarowaną wartością - w wysokości zwykłej wartości utraconych rzeczy;
6) za uszkodzenie zawartości przesyłki z zadeklarowaną wartością - w wysokości zwykłej wartości rzeczy, których uszkodzenie stwierdzono

Witam, jeżeli według prawa pocztowego przysługuje do dziesięciokrotności nadania tzn. jak zapłaciłem 53 zł za nadanie to mogę domagać się odszkodowania do 530 zł + nadania 53 zł = 563 zł ..??
Mimo iż żadne ubezpieczenie dodatkowe nie zostało wykupione.?

ewela.code napisał:
Zgodnie z art 88 Prawa pocztowego:
2) za utratę paczki pocztowej - w wysokości żądanej przez nadawcę, nie wyższej jednak niż dziesięciokrotność opłaty pobranej za jej nadanie;

Tutaj to pisze

ewela.code udzieliła Ci błędnej porady.

Dz.U. 2012 poz. 1529
art.88
(...)
4. Z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania usługi pocztowej nie będącej usługą powszechną przysługuje
odszkodowanie:
1) za utratę, ubytek lub uszkodzenie przesyłki pocztowej nie będącej przesyłką z korespondencją – w wysokości nie wyższej niż zwykła wartość utraconych lub uszkodzonych rzeczy,
Art. 91. 1. W przypadku niewykonania usługi pocztowej operator pocztowy zwraca w całości pobraną opłatę za usługę pocztową niezależnie od należnego odszkodowania.
art.87
5. Operator pocztowy odpowiada za niewykonanie lub nienależyte wykonanie usługi pocztowej w zakresie określonym ustawą, chyba że niewykonanie lub nienależyte jej wykonanie:
1) jest następstwem czynu niedozwolonego;
2) nastąpiło z winy umyślnej operatora;
3) jest wynikiem rażącego niedbalstwa operatora.

To jak wysłałem paczkę24 nadanie kosztowało 53 zł, nie było żadnego dodatkowego ubezpieczenia, a wartość paczki to około 200 zł. To dostanę jakieś odszkodowanie czy tylko zwrot za nadanie..??

Powrót