Zaginięcie przesyłki - wysyłka z innego miejsca niż z oferty

• Autor wątku Autor wątku drizztek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drizztek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Kupiłem od osoby prywatnej sprzęt elektroniczny (wart ok 6k zł) za pośrednictwem znanego portalu aukcyjnego i jako lokalizacja sprzedawcy w ofercie podany był Wrocław a sprzedawca poinformował mnie że paczkę wysłał z Hiszpanii.

Paczka zaginęła i wg kodeksu cywilnego to kupujący jest odpowiedzialny za przesyłkę. Lecz ja jako kupujący byłem pewny że będzie to wysłane z Polski a nie jak potem mi napisano z całkowicie innego miejsca na ziemi. Oczywiście taka informacja wpłynęła by na moją decyzję zakupową i po prostu bym tego nie zakupił. Jak i również mogę zakładać że bezpieczniejsza jest przesyłka krajowa od zagranicznej.

Czy mogę ubiegać się w tej sytuacji zwrotu wartości towaru?
Co mogę innego zrobić w zaistniałej sytuacji?

Jak to kupujący jest odpowiedzialny na przesyłkę? Dopóki paczka nie trafi w twoje ręce, to umowa nie została zrealizowana. Ty się wywiązałes ze swojej strony umowy, sprzedający nie dostarczył ci towaru, to jego problem gdzie ta paczka utknęła.

Lovor - masz jakieś artykuły kc na których opierasz swoje zdanie?
znalazłem pare ale one dotyczą sprzedaży konsumenckiej a nie sprzedaży między dwoma osobami fizycznymi.

allegro jasno definiuje kiedy odpowiedzialny jest sprzedający a kiedy kupujący w przypadku zakupu od osoby fizycznej regulamin

Powrót