Zagmatwana sprawa spadkowa. Pomocy

• Autor wątku Autor wątku s.dawidziuk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

s.dawidziuk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Opisze krótko sytuacje. W 2008 r zmarł mój dziadek,w 2020 r zmarła babcia po jej śmierci ciocia i tato zaczęli sprawę spadkowa po rodzicach niestety na kilka dni przed rozprawa zmarł mój tato sprawa została odroczona. Sprawa dotyczy działki która zamieszkiwał mój dziadek wraz z tata, która to dziadek dostał po swoich rodzicach. Na początku roku zmarła siostra dziadka i teraz jej córka odezwała się iż rzekomo należy jej się po jej mamie (siostrze dziadka) połowa działki. Wspomniana siostra dziadka w młodzieńczych latach wyjechała i o działkę dbał dziadek wraz z babcia, opłacali wszystkie podatki jak i przeprowadzali remonty. Siostra dziadka aż do śmierci nie wspominała nic na temat działki ani nie pomagała w jej utrzymaniu. Czy jej córka ma prawo teraz zadać tego spadku? Czy coś jej się należy? Jak podejść odpowiednio i załatwić ta sprawę?

Jezeli dziadek dostał działkę w darowiznie od swoich rodziców a siostra dziadka nic nie dostała od rodziców ani w formie darowizny ani w formie spadku to przysługiwałby jej zachowek po smierci swoich rodziców od twego dziadka czyli jej brata.Jeżeli rodzice dziadka zmarli więcej niż 5 lat temu to nie ma ona prawa do zachowku a tym bardziej do spadku po dziadku.

Powrót