Zagrożenie życia, zdrowia i mienia przez TP S.A.

• Autor wątku Autor wątku timmon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

timmon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Może to głupia kwestia ale...

Pisząc pismo w sprawie wypłaty odszkodowania za spalonego laptopa, który uległ uszkodzeniu wskutek uderzenia pioruna w napowietrzną infrastrukturę telekomunikacyjną, której właścicielem jest Telekomunikacja naszła mnie pewna refleksja. Czy czasami operator, który sprzedaje mi usługę (telefon, neostrada) poprzez brak odpowiednich zabezpieczeń nie naraził mnie i moich sąsiadów, którym również spaliło komputery i instalacje telefoniczne, na zagrożenie utraty życia, zdrowia i mienia? De facto gdyby ktoś stał w pobliżu gniazdka telefonicznego mógłby zostac porażony prądem i w efekcie doznać uszczerbku na zdrowiu lub nawet ponieść smierć a mienie zostało zniszczone.
Pani z "błękitnej linii" tepsy podczas rozmowy stwierdziła, że nawet dziecko wie, że podczas burzy trzeba wyłączać urządzenia elektryczne i tu się z nią zgodzę, jednakże nigdzie w regulaminie świadczenia usług nie pisze, że podczas wyładowań atmosferycznych powinno się wyłączać telefon i modem z gniazdka telefonicznego.

Ostatnia edycja:
>Czy czasami operator, który sprzedaje mi usługę (telefon, neostrada) poprzez brak odpowiednich zabezpieczeń nie naraził mnie i moich sąsiadów, którym również spaliło komputery i instalacje telefoniczne, na zagrożenie utraty życia, zdrowia i mienia?

Nie.

a jakby wezwać rzeczoznawcę i sporządzić pismo z wyceną poniesionych kosztów przez uderzenie pioruna w ich "centralke"...ale z drugiej strony nikt Cie nie zmuszał do korzystania z ich usług i podłączania sie pod wadliwą centralke...

uderzenie pioruna to tak zwana sila wyzsza, na ktora czlowiek nie ma wplywu. mozna jedynie miec pretensje do matki natury (pewnie jakbys zyl w usa to nie byloby dziwne gdybys zechcial wytoczyc proces tejze :) )

TPSA też musi robić takie projekty według zasad ogólnie panujących. Instalacje odgromowe składające się między innymi z odgromników, mają za zadanie uchronić człowieka który np siedzi przy radiu a sprzęt cóż to tylko rzecz.

Powrót