Zagubiny list polecony wysłany z Niemiec do Polski

• Autor wątku Autor wątku franz87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

franz87

Użytkownik
Odpowiedzi
198
Witam,
Wysłałem 28.09.12 list polecony z Niemiec do Polski.
Dostałem rachunek i potwierdzenie nadania (Sendungsnummer itp).
Do dzisiaj (19.10.12) adresat nie dostał listu?
Co w tej sytuacji powinienem zrobić? Ile list może iść, zanim będę mógł zgłosić reklamację - jak wygląda proces reklamacji?
Pozdrawiam

To muszę się zgłosić na niemiecką pocztę, czy mogę on-line?

dostaniesz odpowiedz na maila jak został wysłany DHL,powinno pisać na potwierdzeniu
szkoda ze listu nie można śledzić:(dwa tygodnie temu wysyłałam polecony do Polski i dotarł za 5 dni choć wysyłałam go w piątek

Ostatnia edycja:
Ok, wypełnie ten formularz. Mam nadzieję, że nie będę musiał się nigdzie zgłaszać osobiście i wszystko uda się załatwić przez Internet.

Zgłosiłem reklamację, odpisali mi ,że dają znać do kilku tygodni !
Wiecie ile maksymalnie mogą to rozstrzygać, i po jakim czasie mogę ich ponaglić?

W Polsce reklamacja trwa 4 tygodnie, czasem jest przedłużana do 6ciu. W DE trwa to sporo dłużej.

Zaginął mi kiedyś list ubezpieczony z Niemiec, ubezpieczenie na 500 euro a wypłacili... 64 euro. W PL jak zaginie to bynajmniej wypłacana jest pełna kwota ubezpieczenia. Poza tym na takie wartości u nas nie giną.

Deutsche Post sucks

Witam, po długim czasie dostałem list od Deutsche Post, w którym uznają moją reklamację i proszę o wypisanie danych do przelewu i napisania wartości.
Tu pytanie, przedmiot wysyłany, był kupiony przez niedoszłego odbiorcę na allegro.
Czy mogę zadeklarować wartość większą? (poniosłem koszty , których nie można przedstawić w postaci rachunków. . .)
Jeżeli tak, to jaką maxymalną kwotę mogę zadeklarować.
Pozdrawiam

http://www.voila.pl/230/k6e6l/index.php?get=1&f=1
http://www.voila.pl/232/azjkp/index.php?get=1&f=1
Tak wygląda list, wydaje mi się, że coś tam pisze o poniesionych kosztach, ale nie wiem czy dobrze tłumaczę...

sprawdź jaką maksymalną kwotę mogą wypłacić (w PL np. 110zł za polecony) i taką kwotę wpisz. Nikt nie dochodzi przy takich kwotach prawdy. Tylko uważaj przy wpisywaniu zawartości, by nie było tego przedmiotu na liście przedmiotów zakazanych do wysyłki.

Wiesz, gdzie taką listę znajdę? Jakbym ją widział to sobie przetłumaczę, ale trudno mi się szuka na niemieckich googlach.

nie wiem.

ale przejrzyj sobie listę naszej polskiej poczty, zapewne te listy są podobne.

albo zadzwoń do DHL i spytaj się czy ten produkt jest dozwolony.

Witaj, miałam taką samą sytuację. Maksymalna kwota to 34,00 Euro.
Otrzymałam taki sam list jak Ty. W załączniku przedstawiłam koszty jakie poniosłam w związku z utratą listu czyli 121,25 Euro. A oni po tygodniu przelali mi na konto 34,00 Euro.....
Pozdrawiam.

A konsultują to z odbiorcą przesyłki?
Co napisałaś w poniesionych kosztach, bo ja straciłem mnóstwo czasu, pieniędzy na połączenia tel z niedoszłym odbiorcą, ale tego chyba zapisać nie mogę?

Ostatnia edycja:
Powrót