Zagubiona paczka przez kuriera

• Autor wątku Autor wątku sopellobez
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sopellobez

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam jakis czas temu z Polski wyslalem dwie paczki kurierem do Irlandii. Wszystko bylo fajnie do czasu gdy kurier zjawil sie tylko z jedna paczka i powiadomil mnie ze drugiej paczki on na swoim samochodzie nie ma ale jeszcze dzisiaj postara sie poszukac na magazynie i dowiezc. Niestety paczka sie nie znalazla. Firma GreenSpeed (Kurier Polska - Irlandia - Polska. Tanie paczki i przesyłki) kazala spisac liste rzeczy ktore zawierala paczka tak tez zrobilem i wyslalem im na maila. Reklamacja zgloszona zgodnie z ich regulaminem. Do tej pory czekalem az dostalem wiadomosc z ubezpieczalni w ktorej to ubezpieczona byla firma . napisali oni że paczki przewożone nie sa ubezpieczone. Własciciel firmy nie chce wyplacic wartosci paczki bylo to ponad 2 tysiace euro. probowalem sie z nim jakos dogadac zgodzilem sie na kwote 1200 euro ( połowa wartosci) lecz ten chce mi wyplacic jeszcze mniej. aha oczywiscie wlasciciel probuje wymigac sie mowiac ze na nadaniu paczki nie ma wpisanej kwoty, ale w ich regulaminie nie ma nic o wpisywaniu wartosci paczki no i nie zostalem tez powiadomiony o tym ze musze wpisac wartosc. Własciciel firmy twierdzi ze na dobra sprawe moze mi wyplacic 350 euro i miec z glowy sprawe. PROSZE O POMOC

Ile moge oczekiwac pieniedzy skoro paczka byla warta 2400 euro?? Własciciel pisze ze 350 euro moze mi dac i miec z glowy cala ta sprawe czy to prawda ??

3. Odpowiedzialność GreenSpeed Express z tytułu świadczonych usług kurierskich i transportowych sięga 100 000 USD (72355Euro).
...
6. W wypadku utraty, ubytku lub uszkodzenia przesyłki GreenSpeed Express ponosi odpowiedzialność materialną za koszty związane z odkupieniem lub naprawą przesyłki, nie więcej jednak niż do kwoty stanowiącej górną granicę odpowiedzialności.

Moim zdaniem jesteś wprowadzany w błąd. Skoro ponosi odpowiedzialność materialną za utratę przesyłki powinien zwrócić całą kwotę lub odkupić przedmioty.

to samo mysle ale on twierdzi ze rozmawial ze swoim prawnikiem i po wyplacie 350 euro bedzie mial mnie z glowy. tylko tyle ze jesli by tak bylo to pewnie juz dawno dostal bym te 350 euro.

Prawdopodobnie masz rację. Wygląda na to jak by czekał, aż przez przypadek zgodzisz się na 350.

Czy po prostu nawiązałeś kontakt mailowy i tak sobie rozmawiacie? Złóż pisemnie reklamację i poczekaj na konkretną decyzję również na piśmie. Niech się opowiedzą czy przyjmują czy odrzucają twoje roszczenia i na jakiej podstawie. Nadaj temu wszystkiemu jakiś formalny bieg. Przynajmniej ja bym tak zrobił.

Tak mam z nim kontakt telefoniczny mailowy i rowniez na pismie zostala wyslana reklamacja. Niestety dostalem tylko odpowiedz z ubezpieczalni ze paczki ktore sa przewozone nie sa ubezpieczone i to tyle w tej sprawie.

Z jakiej ubezpieczalni? :P

Ubezpieczenie to jedno, a odpowiedzialność materialna za powierzone mienie to drugie. Skoro przyjęli paczkę to przyjęli również odpowiedzialność za jej dostarczenie. Regulamin mówi jednoznacznie, że ta odpowiedzialność jest ograniczona wyłącznie co do wysokości zadośćuczynienia.

Ostatnia edycja:
czyli co firma winna jest wyplacic odszkodowanie tej samej wartosci co paczka ? nie ma zadnych prawnych kruczkow przez ktore zostanie mi wyplacone tylko 350 euro ? czyli nie powinienem zgadzac sie na jego propozycje i walczyc o cala wartosc paczki ??

Dochodzenie roszczeń za usługi pocztowe
Przeczytaj rozdziały "Reklamacja" i "Przesyłki w obrocie zagranicznym".

Ale wydaje mi się, że w Twoim przypadku można powoływać się na prawo przewozowe ponieważ firma deklaruje, że zajmuje się usługami transportowym (nie pocztowymi) oraz nie znajduje się na liście operatorów pocztowych:
Jak ustala się odszkodowania w transporcie drogowym | Prawo transportowe oraz
Odpowiadając na pytanie, czy usługa kurierska jest usługą pocztową czy przewozową oraz jakie konsekwencje z tego wynikają dla klienta, mogę potwierdzić, iż zdecydowanie jest to usługa przewozowa o wartości dodanej, obejmująca szeroki wachlarz międzynarodowych i krajowych usług przewozowych o określonym terminie doręczenia, dopasowanych do indywidualnych potrzeb klienta.
...
Należy dodać, iż w oparciu o ww. rozporządzenie reklamacyjne każda usługa przewozowa może być reklamowana, bez względu na rodzaj, opcję serwisową itp., i nie może pozostać bez odpowiedzi przewoźnika. Z ww. raportu wynika, że niektóre usługi świadczone przez Pocztę Polską w ogóle nie podlegają reklamacjom, jako usługi nierejestrowane (np. przesyłki listowe nierejestrowane, przesyłki reklamowe oraz usługi przesyłka aglomeracja).
Reasumując, usługi kurierskie jako usługi o wartości dodanej nie powinny być uznane za usługi pocztowe i nie powinny podlegać reżimowi Prawa pocztowego.
źródło: http://mojafirma.infor.pl/moto/logi...rska-jest-usluga-pocztowa-czy-przewozowa.html

Niech obeznani w piśmie powiedzą czy firma zarejestrowana w Irlandii podlega pod nasze prawo przewozowe? :P

Ostatnia edycja:
Mam taki problem. jakis czas temu podpisałem z DPD umowe na świadczenie przesyłek kurierskich. Wysłałem za ich posrednictwem paczke pobraniowa na kwote 950zł paczka przelezała u nich 14 dni i nie została odebrana po czym miała wrócic do mnie ale kurier który miał ja do mnie dostarczyc podpisał sie sam na zleceniu i paczkę podobno jak on twierdzi przezucił przez płot tyle że paczki niema labo ktos ja ukradł albo kurier wcale jej nie zostawił .
problem w tym że nie dość że DPD skasowała mnie za usługę wysyłki plus usługę zwrotu plus koszty przechowywania na magazynie ( czas kiedy czekała na odbiór ) a na złożona prze zemnie reklamacje wypiela się i żąda faktury potwierdzającej wartość zagubionej przesyłki, ja niestety takiej nie mam ale skoro nadałem przesyłkę za pobraniem 950 zł to chyba jest to określenie wartości przesyłki , przecież idąc takim torem myslenia to równie dobrze mogli by np. pobrać taka kwote od adresata ale mi jej nie przelac jesli nie dostarcze potwierdzenia że rzecz wysłana była faktycznie tyle warta przeciez to absurd.
Tak samo zreszta jak obciązenie mnie kosztami za zrealizowanie tego zlecenia skoro paczka zagineła to chyba zlecnie ie zostało zrealizowane a zatem za co mam płacic???
prosze o pomoc jakich argumentów uzyc aby zwrócili mi kwote pobrania jaka była określona za paczkę która zgubili.

Powrót