Zagubiona Paczka

• Autor wątku Autor wątku eveninmybum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eveninmybum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Wyslalem 14go lipca paczke przez serwis paczkidopolski.co.uk z Polski do Angli. Jest to posrednik firmy DPD. Paczka zostala zagubiona, odeslano mnie wiec do formularza reklamacyjnego. Zadeklarowana wartosc paczki to 5000 i na taka kwote byla ubezpieczona w cenie wysylki jak zostalo napisane na stronie posrednika. DPD rozpatrzylo moja reklamacje przyznajac mi 1000zl odszkodowania. Skontaktowalem sie z nimi w celu uzasadnienia dezycji i zostalem poinformowany ze zmienil sie regulamin i ta paczka nie byla juz ubezpieczona. Skontaktowalem sie wiec z posrednikiem ktory obiecal wyjasnic sprawe. Po 3 miesiacach zostalem poinformowany ze powinienem wyslac jeszcze jedno odwolanie do firmy dpd i ze to wina firmy dpd poniewaz nie poinformowala posrednika o zmianie regulaminu. Wyslalem wiec odwolanie, na ktore nie dostalem zadnej odpowiedzi. Od wyslania paczki mija juz prawie 4 miesiace, w srodku byl macbook air o wartosci okolo 4.5 tys zlotych, kilka ksiazek i kosmetyki. W tym momencie firmy wzajemnie sie obwiniają i chyba nie widze innego rozwiazania niz sad. Co powinienem zrobic zeby oddzyskac swoje pieniadze? W jaki sposob mozna zalatwic to droga prawna?

Czy posiada Pan jakiś dokument lub nr listu nadania tej paczki? Jeżeli tak to bardzo proszę o podanie tego numeru.
Proszę Pana, jeżeli nie ma się w kim dogadać, to pozostaje Panu założenie sprawy sądowej wobec firmy paczkidopolski.co.uk. Pewnie, ze względu na oszczędności firma paczkidopolski.co.uk ubezpieczyła Panu przesyłkę na kwotę do 1000 zł i taką kwotę Panu zwróciło DPD. Proszę przeczytać dokładnie pismo reklamacyjne jakie otrzymał Pan z DPD, a później udać się do adwokata. Jeżeli jest Pan w stanie udowodnić wartość tej paczki ( paragony, faktura itp.) to ma Pan wygraną sprawę. Jeżeli nie ma tych dokumentów to nic Pan nie wskóra i paczkę należy spisać na straty.

Powrót