zagubione dokument wplaty na oc PROSZE!

• Autor wątku Autor wątku epcio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

epcio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
w zeszlym roku tj19.04.07 pojechalem do pzu wplacic druga rate polisy oc (pierwsza byla zaplacona przez poprzedniego wlasciciela i przejeta przezemnie)wplacajac 2 rate otrzymalem aneks i w pozycji "'potwierdzenie przyjecia sladki'"wpis "2rata242zł"i poza tym nic wiecej nieotrzymalem w sumie bylem pewien ze ze ten aneks sam w sobie jest juz potwierdzeniem wplaty ,skoro widnieje na nim pieczatka agenta pzu .Teraz przyszlo pismo z dzialu windykacji ze mam wplacic ,a ja sie pytam dlaczego tak sie stalo jak to mozliwe czy warto mi walczyc z taka firma skoro mam tylko ten zasmarkany aneks .CZY KTOS POTRAFI MI ODPOWIEDZIE LOGICZNIE CO JA MAM Z TYM ZROBIC (NAPISALEM ODWOLANIE ALE NIEWIERZE BY TO COS DALO )

Dowód wpłaty(aneks) posiadasz - jesteś kryty, podjedź z nim do pzu i im pokaż. Może jakiś kumaty pracownik to sprawdzi i zrobi porządek.

[cytat="DARO691":rd64wxjk]Dowód wpłaty(aneks) posiadasz - jesteś kryty, podjedź z nim do pzu i im pokaż. Może jakiś kumaty pracownik to sprawdzi i zrobi porządek.[/cytat:rd64wxjk]
czy w tej sytuacji aneks jest dowodem wplaty?oczywiscie bylem w pzu i to w siedzibie i okazalo sie ze niemoga znalesc w archiwum mojej wplaty .jak narazie jestem rozczarowany pzu

[cytat:3oboguz3]...w pozycji "'potwierdzenie przyjecia sladki'"wpis "2rata242zł"[/cytat:3oboguz3]
Jak dla mnie może być to dowodem wpłaty.
A kontaktowałeś się z agentem, który przyjął pieniądze?

[cytat="DARO691":156mt3b9][cytat:156mt3b9]...w pozycji "'potwierdzenie przyjecia sladki'"wpis "2rata242zł"[/cytat:156mt3b9]
Jak dla mnie może być to dowodem wpłaty.
A kontaktowałeś się z agentem, który przyjął pieniądze?[/cytat:156mt3b9]
tak to sie miescilo w siedzibie pzu a kiedy pare dni temu bylem to juz sie wyniesli z tamtad

Pamiętaj, agent też człowiek. Oni rozliczają sie z PZU w określonych terminach. Mógł nie rozliczyć się z pobranej składki.... Znam przypadek, że agent w ogóle nie odprowadzał części pobieranych składek - czyt. kradł.

W każdym bądź razie, jak masz potwierdzenie to nic ci nie grozi - nawet jakby agent przywłaszczył sobie te kwotę - chyba że nie był agentem , tylko oszustem...

[cytat="versus":xkg4s8v1]Pamiętaj, agent też człowiek. Oni rozliczają sie z PZU w określonych terminach. Mógł nie rozliczyć się z pobranej składki.... Znam przypadek, że agent w ogóle nie odprowadzał części pobieranych składek - czyt. kradł.

W każdym bądź razie, jak masz potwierdzenie to nic ci nie grozi - nawet jakby agent przywłaszczył sobie te kwotę - chyba że nie był agentem , tylko oszustem...[/cytat:xkg4s8v1]
ja to rozumiem i jestem tolerancyjny w najgorszym wypadku musze zaplacic drugi raz i to mnie boli wlasnie ale bede mimo to dochodzil swego tylko niewiem czy mam szanse

Raczej nie będziesz nic płacił. Nawet gdyby był oszustem, to:
- po pierwsze będziesz mógł od niego dochodzić tej kwoty;
- po drugie, jeżeli była to osoba "znana jako agent", posiadała druki firmowe PZU itd. - to miałeś prawo domniemywać, że jest ona upoważniona przez PZU osobą do pobierania składek... Tym bardziej, że wpłaty dokonywałeś w Inspektoracie:
Art. 97 kc. [Domniemanie] Osobę czynną w lokalu przedsiębiorstwa przeznaczonym do obsługiwania publiczności poczytuje się w razie wątpliwości za umocowaną do dokonywania czynności prawnych, które zazwyczaj bywają dokonywane z osobami korzystającymi z usług tego przedsiębiorstwa.

Nie masz się czego bać.

[cytat="versus":3nhpw9hu]Raczej nie będziesz nic płacił. Nawet gdyby był oszustem, to:
- po pierwsze będziesz mógł od niego dochodzić tej kwoty;
- po drugie, jeżeli była to osoba "znana jako agent", posiadała druki firmowe PZU itd. - to miałeś prawo domniemywać, że jest ona upoważniona przez PZU osobą do pobierania składek... Tym bardziej, że wpłaty dokonywałeś w Inspektoracie:
Art. 97 kc. [Domniemanie] Osobę czynną w lokalu przedsiębiorstwa przeznaczonym do obsługiwania publiczności poczytuje się w razie wątpliwości za umocowaną do dokonywania czynności prawnych, które zazwyczaj bywają dokonywane z osobami korzystającymi z usług tego przedsiębiorstwa.

Nie masz się czego bać.[/cytat:3nhpw9hu]
no coz pozostaje mi miec nadzieje na dobry final tej sprawy i bardzo podziekowac za porady i pomoc :ok:

Powrót