Zagubione Prawo Jazdy w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku marta_v9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta_v9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
tydzien temu zagubilam dokumenty, pytalam w wydzaiale komunikacji w moim miescie w Polsce i powiedziano mi ze jesli jestem zameldowana i przebywam na stale w Niemczech, musze wyrobic dokumenty w danym kraju( Niemcy ), gdzie mam to zrobic jakich dokumentow potrzebuje ? :( Prosze o pomoc

tak mam tez w polsce, ale jak dzwonila do urzedu ,powiedziano mi ze mam wyrobic w kraju w ktorym mieszkam:(

Zgodnie z dyrektywą Unii Europejskiej 2006/126/EG z 20. grudnia 2006, a także z § 7 i § 30 Fahrerlaubnisverordnung (niem. ustawa o dopuszczaniu osób do ruchu drogowego) niemiecki urząd zobowiązany jest do wystawienia Ci prawa jazdy w miejsce utraconego dokumentu poskiego prawa jazdy. Warunkiem jest, że masz w Niemczech tzw. "ordentlicher Wohnsitz", czyli zwykłe miejsce zamieszkania od conajmniej 185 dni; wynika to z § 7 tego Verordnung. A więc masz prawo do wystawienia Ci niemieckiego prawa jazdy. Zgodnie z art. 11 pkt. tej dyrektywy Unii Europejskiej prawo to obejmuje także przypadki utraty prawa jazdy poprzez zgubienie go. Powinnaś więc swój wniosek złożyć we właściwym dla Twojego miejsca zamieszkania "Strassenverkehrsamt-cie", czyli w niem. urzędzie komunikacyjnym. Dyrektywa ta przewiduje i nakazuje komunikowanie się urzędów państwa, gdzie złożysz wniosek, z urzędem państwa, które Twoje prawo jazdy pierwotnie wystawiło; czyli z polskim urzędem.

Ostatnia edycja:
Uzupełniam: Zgodnie z art.11 pkt. 5 Dyrektywy Unii Europejskiej 2006/126/EG z 20 grundnia 2006, także utrata prawa jazdy wskutek zgubienia stanowi przypadek, w którym urząd w kraju pobytu, zobowiązany jest do wystawienia prawa jazdy, w miejsce utraconego prawa jazdy, które wystawione zostało pierwotnie w innym kraju.

Powrót