ZAiKS a impreza prywatna

• Autor wątku Autor wątku rotfl4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rotfl4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam pewien problem, gdyż wynajmuje plac na ognisko w miejskim obiekcie sportowym i chciałbym puszczać muzykę aby ludzie tańczyli i była lepsza atmosfera.
Impreza jest tylko dla znajomych, nie czerpie z puszczania muzyki żadnych zysków,muzyka nie jest główną atrakcją.
Ośrodek zażądał ode mnie 150zł opłaty ZAiKS za puszczanie muzyki z komputera.
Mówiąc muzyka, mam na myśli aktualną listę przebojów, trochę muzyki klubowej, disco itp. (puszczanej z płyt, mp3, komputera)
Moje pytanie brzmi, czy jeżeli jest to impreza dla znajomych (do 100 osób), z której nie czerpie zysków to muszę płacić to ZAiKS? Oraz czy mogę mieć tą muzyką w formacie mp3, pojedyncze utwory wykonawców?

Wiem, że mógł być podobny wątek na forum, lecz wyników w wyszukiwarce pokazuje się kilkanaście stron.

rotfl4 napisał:
Moje pytanie brzmi, czy jeżeli jest to impreza dla znajomych (do 100 osób), z której nie czerpie zysków to muszę płacić to ZAiKS?
trochę dużo tych znajomych... ;) Ale jeśli jesteś w stanie udowodnić, że to FAKTYCZNIE są wyłącznie TWOI znajomi (jako osoby odtwarzającej utwory) - to zgodnie z Art.23. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" na takie korzystanie z utworów zgody uprawnionych (tu ZAiKS i inne OZZ-ty) mieć nie musisz.

Ale pamiętaj, że to muszą być faktycznie znajomi z twojego kręgu towarzyskiego (czyli trochę upraszczając - takie osoby, z którymi utrzymujesz stałe kontakty), co w razie czego musiałbyś udowodnić w sądzie. Zaś, jeśli znalazłaby się tam choć jedna osoba postronna - to problem za pewne by był.

No, a ośrodek nie chciałby mieć kłopotów...

Czy aby nie odwrotnie?
Czy to nie ZAiKS w razie czego musiałby dowieść przed sądem, iż na imprezie była chociaż jedna osoba spoza kręgu towarzyskiego?

@Ripper - no nie, to na korzystającym z utworu spoczywa obowiązek uzyskania zgody na jego wykorzystanie, a więc i wskazaniu, że miał podstawy do licencji ustawowej z Art.23.

To wskazanie powinno ograniczyć się do stwierdzenia, iż impreza jest wyłącznie dla znajomych, co zwalnia z opłaty dla ZAiKS.
Jeżeli ZAiKS stwierdzi, iż nie jest to prawdą i na imprezie były osoby obce organizatorowi, i chce z tego faktu wywieźć skutki prawne, to na nim powinien spoczywać ciężar udowodnienia, iż takie osoby faktycznie w imprezie uczestniczyły.

Kombinowanie, ale dziękuje:) Lepiej zapłacić te 110zł i zgłosić impreze na policji...:)

_chris_ opisał dokładnie jak prawo w Twoim przypadku działa.
Jeśli masz pomysły na jego zmianę - jestem się nawet w tym przypadku zgodzić, że nie takie głupie - najlepiej udać się do najbliższego posła i jemu sprawę wraz z odpowiednią propozycją przedstawić. Mamy też wybory - możesz sprawdzić jak Twój kandydat do problematyki prawa autorskiego podchodzi...

Powrót