Zaiks - oświadczenie

• Autor wątku Autor wątku mattitkd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mattitkd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam, jestem Dj'em w klubach i chciałbym zrobić oświadczenie, które podpiszą właściciele w sprawie opłacenia tantiemów do ZAIKS. Czy wiecie co takie oświadczenie powinno zawierać aby było prawomocne? Oto mój przykład:

Oświadcza się, iż właściciel klubu X zobowiązany jest do podpisania stosownych umów z Organizacjami Zbiorowego Zarządzania i opłacenia tantiem z tytułu publicznego odtwarzania utworów muzycznych wykorzystywanych przez Dj.

Jak myślicie czy taki zapis wystarczy czy jeszcze coś do niego dodać. Pozdrawiam.

A dlaczego uważasz, ze to klub jest zobowiązany a nie Ty?

do odprowadzania tantiemów zawsze zobowiązany jest klub.

Nie, nie ma takiej jednoznacznej regulacji. Klub może wymagać o Ciebie posiadania odpowiedniej licencji, to Ty korzystasz z cudzy utworów w swojej pracy.

Dokładnie. Warunkiem granie przeze mnie na imprezie jest opłata tantiemów przez Właściciela. Zawsze jak zaczynam współpracę z nowym klubem o to pytam. Jeśli nie opłacają tantiemów to nie współpracuję. Aktualny właściciel klubu powiedział mi że opłacają Zaiks jednak chcę mieć to na piśmie. Więc wracając do tematu czy takie oświadczenie będzie prawomocne?

Powrót