zaiks za granie własnych utworów

• Autor wątku Autor wątku fred_zg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fred_zg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Czy stowarzyszenie jako organizator koncertu w powinien płacic zaixowi gdy zaproszony zaspół gra tylko utwory własne?

Super.....a czy dałoby radę wrzucić tu jakiś namiar na przepis lub orzecznictwo, na które możnaby się powołać w bezposrednim kontakcie z "zawsze wszystko wiedzącym" poborcą zaiksowym?
Ewentualna odpowiedź może ułatwić życie wielu dającym się okradać ludziom.

Na logike warto się powołać. Jesli płacone jest zespołowi za granie ich własnych utwórów, to nie płaci się jednocześnie organizacją które ich reprezentują.

I chyba się Colder mylisz - zespól gra własne utwory i płacone mu jest za wykonywanie tychże, a ZAiKS pobiera pieniądze na rzecz autorów. Przyjmując Twój punkt widzenia, to autorzy wykonujący swoje utwory pozbawieni byliby tantiem.

Ej, ej... Chwila...

Tantiemy to dostaja autorzy za odtwarzanie publiczne, za sprzedaz plyt, za wykonywanie przez innych wykonawcow, ale nie za wykonywanie swoich utworow "na zywo" - wtedy dostaja honorarium.

facetx albo ja nie zrozumiełame Ciebie albo Ty mnie. W każdym bądź razie chodzi o to co przedstawił wyżej drzemik. Nie pobiera się dwa razy tej samej opłaty jednocześnie. Artyści grając na imprezie już siebie reprezentują więc dostają honorarium.

Sytuacja robi się jednak bardziej skomplikowana, jeśli autorzy powierzyli ZAIKS-owi swoje prawa w powierniczy zarząd. Wtedy teoretycznie pośrednictwo ZAIKS-u jest obowiązkowe.

[cytat:xx62lbfm]Wtedy teoretycznie pośrednictwo ZAIKS-u jest obowiązkowe.[/cytat:xx62lbfm]

...na owoż właśnie "teoretycznie" powołuje się zawsze ZAIKS i w tym momencie bez kwita z jakimś orzeczeniem lub konkretnym zapisem ustawowym nie ma jak podyskutować.
Jeżeli ktoś miał gdzieś styczność z taką sprawą niech wrzuci tu jakieś info.
...tam gdzie trzeba, zaiksowi i zaiksopodobnym płacę i nie marudzę, choć mam świadomość, że kupa kasy, która należy się artystom idzie na utrzymanie samych instytucji, a już sam system dystrybucji pozyskanych środków jest tak dziwny, że nie moze być uczciwy i skuteczny. Ale jak innego nie ma to trudno - trzeba uiszczać. Jednak w sytuacji logicznej (jak pisze coulder) nie chcę trwonić ciężko pozyskanych pieniążków stowarzyszenia na utrzymanie firmy, która przychodzi i mówi, że się należy. Wolę opłate autorksą w zmniejszonej o zaiksowy haracz kwocie wręczyć ludziom, którzy wykonują własne kompozycje i odwalają całą robotę na scenie.
....ot tyle...

Przed dyskusją z ZAIKS-em proponuje porozmawiać z autorami. Sami doskonale wiedzą czy powierzyli ZAIKS-owi swoje utwory w powierniczy zarząd. Jeśli nie - nie ma problemu, jeśli tak - można tylko utyskiwać na ich niefrasobliwość, ale płacić trzba via ZAIKS.

No niezupełnie się zgadzam. Powierzenie prawa do zarządzania i ochrony praw autorskich w żadnym zakresie nie zmienia uprawnień autorów. Czyli mogą rozpowszechniać swoje utwory, wykonywać i samodzielnie pobierać z tego tytułu honoraria.
Uważacie że kiedy Budka Suflera występuje gdzieś, to wynagrodzenie za to dostaje za pośrednictwem ZAIKS> :lol:

Niestety uważamy :) Powiernicze przeniesienie praw odbywa się w drodze oświadczenia woli, którego wzór podstawia do podpisania właśnie ZAIKS. ( vide http://www.zaiks.org.pl/portalzaiks/for ... enieOP.pdf ) Co gorsza; nie dopuszcza on żadnych (poza dwoma wyjątkami, bez związku dla przedmiotowej sprawy) modyfikacji tego oświadczenia. Z jego treści zaś wynika obowiązek pośredniczenia ZAIKS-u w pobieraniu honorariów za publiczne wykonywanie utworów. Można to oceniać różnie; ja osobiście oceniam zakres żądanych przez ZAIKS praw od autorów za rażąco wygórowany, ale nie ma co dyskutować z rzeczywistością.

Kurne o czym Wy mówicie. :wow:

Budka Suflera występuje i dostaje honorarium za występ - za granie i śpiewanie, jako wykonawcy. :!:

Autorami utworów są Lipko i np. Mogielnicki - oni zgłosili te utwory pod ochronę ZAiKS u, tenże inkasuje od organizatorów koncertu tantiemy należne autorom , ot i tyle.
:)

[cytat:2ujmo3on]
no i co z tego wynika?
[/cytat:2ujmo3on]

Doprawdy, nie wiem co odpowiedzieć. Wynika z tego przede wszystkim odpowiedź na Twoje pytanie :)

[cytat:2ujmo3on]
Kurne o czym Wy mówicie.
[/cytat:2ujmo3on]
No właśnie; o czym my mówimy. Mówimy o tym kiedy konieczne jest pośrednictwo ZAIKS-u przy wynagradzaniu autorów, będących równocześnie wykonawcami. Nic nie stoi na przeszkodzie by honorarium za występ obejmowało również wymagrodzenie za korzystanie z utworów, o ile wykonawcy są również autorami. Poza tą sytuacją, gdy autorzy powierzyli ZAIKS-owi swoje prawa w powierniczy zarząd. Ot i tyle.

Powrót