zającie srodków na koncie przez komornika

• Autor wątku Autor wątku oskar1512
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oskar1512

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Dzień Dobry......komornik zajął mi środki na koncie w wysokości 700zł za rzekomą jazdę bez biletu wczoraj odebrałem pismo od komornika sądowego które w części brzmi tak "na podstawie tytułu wykonawczego Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym Sąd rejonowy dla m.st Warszawy w Warszawie z dnia 06-09-2010 zaopatrzony w klauzurę wykonalności z dnia 03-02-2011 Postanowienie 2 Wydział Cywilny Sądu Rejonowego dla m.st Warszawy w Warszawie z dnia 15-03-2017 w załączeniu doręcza odpis pisma -zawiadomienie o zajęciu wierzytelności z rachunku bankowego ja sobie nie przypominam jazdy na gape ani żadnych pism dotyczących jakiejkolwiek zapłaty za jazdę bez biletu czy w tym przypadku ja mogę się powoływać na przedawnienie długu ? i czy jest szansa aby komornik zwrócił mi zajęte przez niego środki na moim koncie ?......będę wdzięczny za odpowiedz

To nie jest przedawnione, patrząc na daty. Natomiast możesz złożyć sprzeciw.

..a mogę prosić o więcej szczegółu dotyczących tego sprzeciwu jak i do kogo mam go kierować i ile czasu mam na to bo przypuszczam że w monecie przelewu tych środków z mojego konta na konto komornika to raczej pieniędzy tych juz nie odzyskam .

oskar1512 napisał:
ja sobie nie przypominam jazdy na gape ani żadnych pism dotyczących jakiejkolwiek zapłaty za jazdę bez biletu czy w tym przypadku ja mogę się powoływać na przedawnienie długu ? i czy jest szansa aby komornik zwrócił mi zajęte przez niego środki na moim koncie ?......będę wdzięczny za odpowiedz
pierwsze kroki kierujesz do Sądu który wydał nakaz i przeglądasz akta sprawy, możesz robić zdjęcia dokumentom, zwracasz uwagę gdzie były wysyłane pisma sądowe, po przeanalizowaniu akt masz dwie opcje:
1. Sprzeciw od nakazu zapłaty z zarzutem nieprawidłowego doręczenia pisma sądowego,
2. Pozew opozycyjny art. 840 kpc w zw z art. 125 kc (przedawnienie odsetek być może)

Powrót