Zajęcia Komornicze !

• Autor wątku Autor wątku Greegoryyy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Greegoryyy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam pytanie jak mam na swoim koncie bankowym zajęcie egzekucyjne wynagrodzenia. Czy jak pracodawca będzie przelewał na konto ojca wynagrodzenie czy wtedy może komornik zająć jego konto. Dodam że z pracy komornik bierze 400zł miesiącznie ale drugi wszedł mi na konto bankowe ?:mad::mad::mad:

Greegoryyy napisał:
Dodam że z pracy komornik bierze 400zł miesiącznie ale drugi wszedł mi na konto bankowe ?

moim zdaniem doprowadzić do zbiegu egzekucji aby jeden komornik prowadził obie sprawy,

To niewłaściwy do dalszego umorzy egzekucję z wynagrodzenia i poszuka innych składników majątku.

robinson21 napisał:
moim zdaniem doprowadzić do zbiegu egzekucji aby jeden komornik prowadził obie sprawy,

Tylko wniosek o zajęcie w sprawie wierzyciela, u którego komornik zajął środki na rach. bankowym może doprowadzić do zbiegu egzekucji.
Tylko to nie jest odpowiedź na pytanie.

Do Graagoryyy.
Na forum zostały poruszone kwestie,o które Pan pyta i zbędnym jest powielanie tamtych wypowiedzi.
Proszę czytać uważnie wpisy i nie zakładać nowych analogicznych tematów.

LLawyer napisał:
To niewłaściwy do dalszego umorzy egzekucję z wynagrodzenia i poszuka innych składników majątku.

Piszesz jak faktycznie niektórzy komornicy robią, a powinno być tak jak przepisy to reg., niewłaściwy komornik z urzędu przekazuje sprawę komornikowi właściwemu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeśli doszło do zbiegu i zbieg ten nadal trwa to tak, jednak egzekucję można prowadzić z innego składnika majątku - co regulują zarówno przepisy jak i wola wierzyciela a ze składnika majątku przy zajęciu którego doszło do zbiegu zrezygnować.

Ostatnia edycja:
LLawyer napisał:
Jeśli doszło do zbiegu i zbieg ten nadal trwa to tak, jednak egzekucję można prowadzić z innego składnika majątku - co regulują zarówno przepisy jak i wola wierzyciela a ze składnika majątku przy zajęciu którego doszło do zbiegu zrezygnować.
Wszystko można tylko, że dalszą egzekucję poprowadzi już właściwy komornik a niewłaściwy na podstawie ewentualnie dalszego tytułu wykonawczego. Nie ma egzekucji na zasadzie ewentualnie prowadź ją komorniku do czasu zbiegu a potem z urzędu zwolnij majątek. Nie ma też wysłuchania czy wierzyciel chce przekazać sprawę czy chce zwolnić zajęty majątek. Bo brak jest na to normy prawnej.
Ponadto tworząc takie prawo zwyczajowe naraża się innych wierzycieli na straty.
Wyobraźcie sobie, że komirnik koresponduje z wierzycielem co zrobic czy przekazać a może umorzyć a ZUS trzyma kilka miesięcy środki na depozycie. Natomiast właściwy komornik prowadzi sprawę o alimenty i dzieci nie mają pieniędzy na życie.
Ustawodawca dlatego też chcąc szybkości działania nie dał możliwości niewłaściwemu komornikowi na nic innego jak tylko przekazanie sprawy właściwemu.

No spoko, to niech zniosą 8-kę
Reszta to tylko i wyłącznie twoja opinia.

Niepotrzebnie zalatujesz alimentami bo w takim przypadku nawet jak niealimentacyjni przekażą do alimentacyjnej to po chwili niealimentacyjni skończą z 827

Analogicznie X właściwy na 100k a y ma przekazać swoją za 1k ... to kiedy zostanie zaspokojony ? Ile lat ? Prędzej doczeka się 827

LLawyer napisał:
No spoko, to niech zniosą 8-kę
Reszta to tylko i wyłącznie twoja opinia.

Niepotrzebnie zalatujesz alimentami bo w takim przypadku nawet jak niealimentacyjni przekażą do alimentacyjnej to po chwili niealimentacyjni skończą z 827

Analogicznie X właściwy na 100k a y ma przekazać swoją za 1k ... to kiedy zostanie zaspokojony ? Ile lat ? Prędzej doczeka się 827
Tak alimenty przejaskrawiają. Wiem o co Tobie chodzi, ale w egzekucji dotąd do kiedy jest prowadzona jeszcze przez komorników sądowych musi obowiązywać prawo i porządek. Kiedy zaczną ją tylko prowadzić prywatne firmy będą dzieliły kasą klientów jak im się podoba.

Może był na pewno był ten temat poruszany ale chce szybkiej odpowiedzi gdyż: Mam wielki problem gdyż mam 4 komorników dwóch ściąga mi z wynagrodzenia z pracy 400zł ograniczenie a drugi z renty rodzinnej po zmarłym rodzicu na czas nauki. Dwóch komorników lub jeden z nich nie jestem pewien bo nie można się dodzwonić. Zajął moje konto bankowe i wypłata z pracy 1298zł a zabrał 927zł , mam rentę 797zł komornik zabiera pewną kwotę już z pół roku zostaje 441zł i te 441zł też zabrał i w dodatku na umowie zlecenie dwa dni pracowałem 151zł przelew i mi 151 zabrał również więc na życie zostało mi i na opłaty 356zł . Dokładnie mam pytanie w tym dlaczego mnie o tym nie powiadomił i co można zrobić ? Jeszcze jedno pytanie praktycznie najważniejsze jak moje wynagrodzenie będzie przelewane na mojego ojca konto bankowe czy komornik może siąść na jego konto. Chce w tym kierunku tak zrobić ponieważ 500zł opłaty a gdzie tu mieć na życie jeszcze. Za dwa miesiące spłacę tego komornika co mi siadł na wynagrodzenie z zakładu i niech 2 wejdzie a nie że pobiera z zakładu z renty i na raz wszystko z konta od razu czterech. Dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam:confused:

Powrót