zajęcia praktyczne na kursach i szkoleniach a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku t4echo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

t4echo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich użytkowników! Jako uczestnik szkoleń zawodowych mam kilka pytań związanych z samym uczestnictwem jak i pracą, którą wykonuję na w/w zajęciach. Dodam, że moje uczestnictwo w szkoleniu jest bezpłatne, tzn. uczestniczę w kursie współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej.
1. Czy wykonując jakąś pracę na zajęciach mogę swobodnie dysponować jej efektami, np. prace wykonane podzas zajęć związane z grafiką komputerową (projekty, plakaty, ulotki, etc.) oraz kompozycje kwiatowe podczas zajęć z bukieciarstwa i florystyki.
2. Czy efekty mojej pracy są do dyspozycji firmy szkoleniowej z racji mojego uczestnictwa w szkoleniu?
3. Czy materiały szkoleniowe (kompozycje kwiatowe, wydruki etc) zakupione przez firmę szkoleniową z publicznych pieniędzy są własnością moją jako słuchacza czy firmy? W końcu moje uczestnictwo w kursie zostało całkowicie sfinansowane z zew. kasy.
4. Czy regulują to jakieś przepisy? Bardzo proszę o podanie takowych. Chciałbym móc dysponować wytworami mojej pracy a niestety robi mi się trudności w tym zakresie. Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Witaj,

co do zasady, tworząc jakąś pracę (dzieło), która spełnia warunki bycia utworem w świetle Art.1. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp), powstaje tym samym utwór posiadający ochronę prawno - autorską, co do którego nabywasz niezbywalne osobiste prawa autorskie - Art.16.upaipp jak również majątkowe prawa autorskie - Art.17.upaipp oraz prawo do zezwalanie na realizację praw zależnych do swojego utworu - Art.2.upaipp.
Osobiste prawa autorskie są niezbywalne, zaś majątkowe mogą być przenoszone na inne osoby.
1. Czy wykonując jakąś pracę na zajęciach mogę swobodnie dysponować jej efektami, np. prace wykonane podzas zajęć związane z grafiką komputerową (projekty, plakaty, ulotki, etc.) oraz kompozycje kwiatowe podczas zajęć z bukieciarstwa i florystyki.
na początek trzeba sprawdzić umowę którą zawarłeś z firmą dokonującą szkolenia bądź regulamin szkolenia, czy w jej treści istnieją jakieś zapisy o przenoszeniu majątkowych praw autorskich z Ciebie jako kursanta na organizatora kursu lub o licencji wyłącznej dającej organizatorowi wyłączność na korzystanie ze stworzonych przez Ciebie utworów, jak również, czy określone są własności egzemplarzy stworzonych prac

Jeśli w umowie (regulaminie) są takie zapisy, to w ich zakresie nie mógłbyś wykorzystywać swoich dzieł.

Tu uwaga: przeniesienie majątkowych praw autorskich jest skuteczne jedynie dla pisemnej formy takiego przeniesienia - Art.53. upaipp, zaś udzielenie licencji wyłącznej wymaga również pisemnej formy umowy - Art.67.upaipp.
2. Czy efekty mojej pracy są do dyspozycji firmy szkoleniowej z racji mojego uczestnictwa w szkoleniu?
jw Pamiętaj jednakże, że nawet jeśli majątkowe prawa autorskie pozostają przy tobie, to egzemplarz dzieła, który stworzyłeś nie musi być twoją własnością, jako, że powstał z materiałów stanowiących własność organizatora kursów. Sprawdź zapisy umowy / regulaminu.
3. Czy materiały szkoleniowe (kompozycje kwiatowe, wydruki etc) zakupione przez firmę szkoleniową z publicznych pieniędzy są własnością moją jako słuchacza czy firmy?
to firma otrzymała pieniądze na przeprowadzenie szkolenia, więc materiały, które zakupiła za te pieniądze są jej własnością.
4. Czy regulują to jakieś przepisy?
jw.

Powrót