Zajęcie całego wynagrodzenia (po zajęciu komorniczym)

• Autor wątku Autor wątku krzysiel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysiel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Sytuacja wygląda następująco. Posiadam 2 kredyty. PKO i SKOK. Niestety trudności finansowe i utrata pracy zmusiły mnie do zaprzestania ich spłaty. Bardzo szybko doszło do sytuacji kiedy PKO poprzez komornika dokonało zajęcia wynagrodzenia. W SKOKu jeszcze płaciłem i do sądu mnie jeszcze nie podali. Mam ROR w SKOKU. Wpływała tam moja pensja po zajęciu około 1100 zł. Niestety SKOK zabrał całość, na poczet zaległych rat które tam oczywiście są. Ale pytanie czy może pozostawić mnie beż środków "do życia". SKOK tłumaczy że może t zrobić na podstawie Art 19 ust o SKOK która brzmi "Art. 19. Kasa może potracić z wkładu członkowskiego i oszczędności wymagalna kwotę
pożyczki kredytu albo ich rat."

Pytanie ? Czy tam można ?
Co mogę zrobić

gdyby skok złosiło sprawę do komornika to by nie mogło. Skok nie jest instytucją państwową. Ja natomiast polecam zrobić sztuczkę. W pracy proszę pozbyć się numeru konta. A pieniążki odbierać w kasie zakładu pracy. Wtedy skok nic nie weźmie.
CO nie zmienia faktu, że wziął bo leżały na koncie a skok nie wie czy to jest jedyne Pana źródło czy nie, czy ma za co pan żyć czy nie.
Pozdrawiam

Powrót