Zajęcie całej wypłaty

• Autor wątku Autor wątku ana1126
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ana1126

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie!
Zwracam się z prośbą o udzielenie mi pomocy w następującej sprawie: komornik zajmuje mi część wypłaty (umowa o pracę) na poczet zaległych i bieżących alimentów.Resztę wypłaty pracodawca przelewa mi na konto. Dostałem zawiadomienie od komornika o zajęciu rachunku bankowego i zakazie wypłat, w pouczeniu jest napisane, że zgodnie z art.890 paragraf 2 kpc. wynikający z zajęcia wierzytelności z rachunku bankowego zakaz wypłat z tego rachunku nie dotyczy bieżących wypłat na wynagrodzenie za pracę. Dnia 09.02.2011 mój pracodawca dokonał potrącenia dla komornika resztę wypłaty przelał mi na konto. Dnia 10.02.2011 bank pozostałą część wynagrodzenia przesłał do komornika (w sumie komornik otrzymał 100% mojej wypłaty a ja zostałem bez środków do życia).
Bardzo proszę o udzielenie mi odpowiedzi na następujące pytania:
1. Czy zgodnie z prawem zostałem pozbawiony całej wypłaty?
2. Do kogo mam się zwracać z roszczeniami skoro na dzień dzisiejszy bank odsyła mnie do komornika, a komornik do banku?
Z wyrazami szacunku Janek

1. Nie - aby tego uniknąć należy pobierać pozostałą częśc wypłaty do ręki.

2. Komornik nie zajmuje na koncie wypłaty tylko oszczędności dłużnika - konto w banku z założenia jest kontem na którym przechowywane są oszczędności i dlatego nazywa się popularnie ROR. Cały problem w tym, w któym momencie Pana wypłata staje się tak naprawdę osczędnością. Wiele banków respektuje pismo komornika zezwalające na wypłatę srodków pochodzących z wynagrodzenia za pracę a wolnych od zajęcia.

Powrót